Salimović: 500 radnih mjesta u Srebrenici za dvije godine

Vijesti 11. nov 201509:49 > 09:55
N1

Ćazim Salimović jedan je od organizatora investicijsko-razvojne konferencija u Srebrenici, a ujedno i savjetnik načelnika Srebrenice. U Novom danu kazao je da su pripreme trajale skoro 2,5 mjeseci, te da su one počele odmah nakon što je Predsjedništvo BiH prihvatilo da bude pokrovitelj događaja.

“Iza nas je veliki posao, od onoga što želimo predstaviti, ali do bezbjedonosnih momenata. Zahvaljujući bezbjedonosnim mjerama, ovo je najbolje obezbijeđeni skup u posljednjih 20 godina u Srebrenici”, kazao je Salimović.

Dodao je da organizatori nisu željeli ništa prepustiti slučaju, kako bi ova konferencija postigla svoj cilj na zadovoljstvo učesnika, ali i samih domaćina konferenciije.

“Sutra, kada zaključimo konferenciju, želimo to uraditi sa zacrtanim ciljevima, ali i sa zadovoljstvo zbog urađenog posla”, kazao je.

Što se samog dnevnog reda tiče, Salimović je kazao da će Ćamil Duraković, kao načelnik i domaćin otvoriti konferenciju, a nakon njega slijede govori visokih zvaničnika.

Željka Cvijanović, Milorad Dodik, Denis Zvizdić, Aleksandar Vučić, Bakir Izetbegović, ambasadori OSCE-a, Turske, Holandije su samo neki od zvaničnika koji će se obratiti prisutnima u Domu kulture Srebrenica.

Salimović je istakao da Srebrenica želi izraziti posebnu dobrodošlicu Aleksandru Vučiću, premijeru Srbije, kojem žele dokazati da napad na njega 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima nisu izvšili Srebreničani. “Srebrenica je stoljećima poznata kao općina gdje su svi dobrodošli, pogotovo oni koje mi pozovemo. To želimo dokazati danas, jer ovo je praznik za Srebrenicu. Želimo da se zvanice ugodno osjećaju i uživaju u svemu što smo pripremili”, rekao je Salimović.

Na današnjoj konferenciji predstavit će se i poslodavci općine Srebrenica, koji će prezentovati uspješne priče, kao dokaz da se u ovom mjestu radi, ali ukazat će se i na projekte kojima leži dokaz da biznis može da živi u Srebrenici.

Salimović je istakao ako se realizuje dio zacrtanog, u roku od dvije godine Srebrenica sa svojim resursima može otvoriti 500 novih radnih mjesta. Podcrtao je i važnost Guber vode, nadaleko poznatog ljekovitog prirodnog resursa, koji liječi reumu, leukemiju, ali i obnavlja krv.

Također, Salimović očekuje novih 200 radnih mjesta u sektoru poljoprivrede, od koje se jako lijepo može živjeti u ovoj općini.

Inače, investicijsko-razvojnu konferenciju otvorit će srebrenički multietnički dječiji hor, koji je ranije otvarao posjete pape Sarajevu, ali i njemačke kancelarke Angele Merkel. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.