Bolje povezivanje: Uspostavljena avio linija Tuzla – Beč

Vijesti 12. nov 201516:39 > 19:20
N1

Međunarodni aerodrom Tuzla uvodi novu, desetu po redu, avio liniju. Riječ je o liniji Beč - Tuzla - Beč koja će saobraćati dva puta sedmično.

Letove za Beč iz Tuzle vršit će crnogorska kompanija Montenegro Airlines. Ova kompanija ima flotu od šest aviona. Crnogoroci očekuju interesovanje 200.000 putnika.

“Nama je u interesu da ova linija uspije zato što ne smatramo da će ovo biti posao sa kojim ćemo završiti našu saradnju. Mi, zapravo, počinjemo jednu nadamo se uspješnu misiju koja će podrazumijevati jedno bolje regionalno povezivanje i iskreno se nadam da ćemo tuzlanskom aerodromu pomoći da bude dodatno komparativno prepoznat u odnosu na sve aerodrome u okruženju“, izjavila je Daliborka Pejović, direktorica Montenegro Airlines.

Cijene će koštati od 19 do 47 eura iz Tuzle, a iz Beča od 49 do 89 eura sa avionskim taksama.

Ostvarenjem ove linije omogućili smo građanima TK, pa i šire regije, da se sa aerodroma Tuzla, preko aerodroma Beč konektuju na svim većim evropskim destinacijama, pa također i na prekookeanskim destinacijama“, rekao je Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Tuzlanski aerodrom doživio je veliku ekspanziju putničkog saobraćaja od kako niskobudžetna kompanija Wizz Air leti iz Tuzle. Ove godine prevezla je 220.000 putnika. Aerodrom uskoro dobija i dozvolu za kargo saobraćaj.

“Smatramo da je aerodrom Tuzla jedan od motora privrednog razvoja TK, posebno poljoprivrede. Očekujemo da taj efekat od kargo saobraćaja bude velik”, komentarisao je Bego Gutić, premijer TK.

Kantonalna vlast izdvojila je 1,5 milion maraka za izgradnju pristupne infrastrukture što će omogućiti nove avio linije na proljeće naredne godine.

Deseta avio linija sa Međunarodnog aerodroma Tuzla bit će Beč – Tuzla – Beč. Prvi putnici imat će priliku da lete 21. decembra. Linija će saobraćati dva puta sedmično – ponedjeljkom i srijedom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.