Hoće li BiH pripasti 100 miliona dolara od imovine SFRJ

Vijesti 12. nov 201517:21 > 19:52
N1

Predstavnici zemalja nasljednica bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u Sarajevu su, nakon gotovo sedam godina zastoja u pregovorima, ponovo pokušali raspodijeliti imovinu i novac bivše države.

Luka u Šibeniku, hoteli i vile na Jadranu i desetine poslovnih prostora u Beogradu – sve je to nekad pripadalo BiH i njenim firmama. Jedna od njih bio je i Šipad, sa više od 85.000 radnika i 20 radnih organizacija. Među njima i Šipad Komerc. Danas na srbijanskim sudovima potražuje 30-ak objekata.

“Imamo jedan kapitalni objekat usred Beograda, oko 2.000 kvadratnih metara. To su razni tajkuni koji su naš objekat silom uzeli, ali mi to sad dokazujemo. Njegova vrijednost procjenjuje se na nekih 8-9 miliona maraka”, rekao je Hamza Kazazić, generalni direktor Šipada.

Sporazum o sukcesiji, potpisan 2001. nikada nije proveden. BiH svih ovih godina ne može raspolagati imovinom vrijednom stotine miliona, ali ni novcem na računima stranih banaka i fondova. Od 645,55 miliona dolara našoj državi trebalo bi pripasti oko 100 miliona. Posljednji pokušaj raspodjele bio je prije gotovo sedam godina. I tada, baš kao i danas, različiti stavovi.

“Imamo u nekim stvarima nesuglasice i drugačije stavove. Sve je to lišeno politike u dobroj mjeri”, kazao je Vjekoslav Bevanda, predstavnik BiH u pregovorima.

Poznavaoci prilika su skeptični. Tokom godina bilo je i malverzacija. Dobar dio imovine je prodat ili uništen.

Ja tvrdim da smo ušli u sukcesionu masu da bi ekonomska slika i slika privrednih subjekata bila drugačija. Krivaja bi bila živa, Agrokomerc bi bio rehabilitovan, masa nekih subjekata bi preživjela i recesiju i postratne ekonomske traume“, mišljenja je Muharem Cero, ekspert za pitanja državne imovine.

Sporazum o pitanjima sukcesije definisao je BiH, Hrvatsku, Makedoniju, Sloveniju i Saveznu Republiku Jugoslaviju kao pet suverenih ravnopravnih država sukcesora. Susjedne zemlje uglavnom su uspjele vratiti svoje nekretnine u našoj zemlji, BiH nije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.