Naredni sastanak za imovinu bivše SFRJ do polovine februara

Vijesti 12. nov 201521:11 > 21:17
N1

Sastanak Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika zemalja nasljednica bivše SFRJ održana je danas u Sarajevu, što su predstavnici država ocijenili kao dobar signal za nastavak aktivnosti za provođenje ovog sporazuma jer je posljednji sastanak održan prije skoro sedam godina u Beogradu.

Na sastanku, kojim je predsjedavao ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, visoki predstavnici država nasljednica bivše SFRJ razmotrili su preporuke sa prethodnog sastanka i uradili pregled stanja po svim aneksima, te donijeli preporuke kako bi se ubrzao rad po svim pojedinačnim oblastima.

Nakon što su visoki predstavnici razmijenili stavove, preporučeno je vladama država nasljednica da osiguraju da se prvi sastanak Zajedničkog odbora za Aneks A Sporazuma održi u Beogradu kako bi počeo sa svojim radom što prije, ali ne kasnije od šest mjeseci.

Što se tiče diplomatske imovine, visoki predstavnici preporučili su vladama država nasljednica da poduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi se realizovala provedba prethodno usvojenih rezolucija Zajedničkog odbora za Aneks B Sporazuma.

Također, preporučeno je da se nastave daljnje aktivnosti oko konačne raspodjele DKP imovine bivše SFRJ, te da sastanak Zajedničkog odbora za Aneks B održi u što skorijem roku, a najkasnije do polovine februara 2016. godine te da se održavaju najmanje dva puta godišnje.

Na današnjem sastanku Stalnog zajedničkog odbora preporučeno je da vlade država nasljednica nastave svoje aktivnosti na podjeli preostalih dugova bivše SFRJ.

Usvojena je i preporuka da vlade zemalja nasljednica osiguraju potporu realizaciji zajedničkog projekta digitalizacije arhivske grade bivše države.

Tokom današnjeg sastanka visoki predstavnici država nasljednica izrazili su zadovoljstvo u napretku provedbe Sporazuma po pitanjima iz Aneksa E koji se odnosi na ispunjavanje obaveza iz oblasti penzionog sistema.

Što se tiče aneksa G koji se odnosi na privatno vlasništvo i stečena prava, preporučuje se vladama država sukcesora da zaključe bilateralne sporazume u cilju efikasne implementacije Aneksa G, te da se uzdrže od donošenja bilo kakvih akata i poduzimanja bilo kakvih mjera koje su suprotne odredbama Aneksa G.

Visoki predstavnici odlučili su da će sljedeći sastanak biti održan u Hrvatskoj, te je naglašeno da sastanci ubuduće moraju biti češće održavani kako bi se ubrzao proces provedbe Sporazuma o sukcesiji.

Predstavnici država nasljednica izrazili su zahvalnost Bosni i Hercegovini, koja je učinila napor da se upriliči sastanak Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika zemalja nasljednica bivše SFRJ nakon skoro sedam godina, te izrazili nadu da će ubuduće ovi sastanci biti češći i da će polučiti konkretne rezultate koji će dodatno relaksirati stanje u regionu.

Dogovoreno je da sva pitanja koja su danas razmatrana budu tema i narednog sastanka u Hrvatskoj kako bi se približili stavovi i učinili napori da se efikasnije realizuje Sporazum o sukcesiji.