Seniori dominiraju društvenim mrežama

Vijesti 16. nov 201512:53 > 12:58
Telemach

Studenti predavači projekta „Online Seniori“ Almira Dilberović i Hasan Hrvat jučer su prvim predavanjima osobe treće dobi u Mostaru uveli u svijet novih savremenih tehnologija.

Prvi čas edukacija mnogima je bio i prvi susret sa digitalnom tehnologijom. Međutim, oduševljenje što će naučiti koristiti Viber, Skype, kreirati Facebook profil posredstvom projekta kojeg je inicirao AmCham BiH, te kompanija Telemach i Microsoft već prvog dana seniori u Mostaru nisu krili. Edukacije je otvorila izvršna direktorica AmCham BiH Violeta Čibukčić zaželjevši polaznicima mnogo uspjeha.

Sistem predavanja projekta „Online Senior“ osmišljen je tako da polaznici poslije trećeg dana edukacije mogu da koriste aplikacije poput Vibera, Skypea itd. “Edukacije su zanimljive, studenti su strpljivi i sigurna sam da ćemo i u Mostaru postići uspjeh kao što je bio slučaj u Sarajevu gdje smo uspješno educirali 430 osoba treće dobi o korištenju digitalnih tehnologija kroz ovaj društveno korisni projekat”, istakla je Violeta Čibukčić, izvršna direktorica AmCham-a u BiH.

Stanko Cvitanović predsjednik udruženja HUM bio je među polaznicima prve grupe edukacija u Mostaru.

“Starija generacija ne služi se baš mnogo novim tehnologijama. Međutim, trebala bi zato što je neminovno da se ide u korak s vremenom. Prijavio sam se i ja, jer želim obnoviti znanje ali i naučiti koristiti određene aplikacije. I sam zaista sa nestrepljenjem očekujem diplomu. Stariji ne koriste nove tehnologije jer ne poznaju digitalni svijet a ne pruža im se mogućnost da nauče. ‘Online Seniori’ edukacije su besplatne i svi koji imaju slobodnog vremena a žele da nauče kako komunicirati novim tehnologijama su dobrodošli u HUM”, kazao je i Cvitanović.

Edukacije u Mostaru održavat će se radnim danima u terminima od 08:00 – 10:00. Najboljim polaznici bit će uručene i novčane nagrade.

“Specifičnost projekta ‘Online Seniori’ je u tome što projekat i nakon održanih edukacija nastavlja na neki način da funkcioniše. Naime, članovi udruženja HUM kojem ćemo donirati 20 prenosivih uređaja nastavit će sa educiranjem novih polaznika, poslije ‘Online Seniori’ projekta. Uspjeh ovog društveno korisnog projekta koji je besplatan za sve osobe treće dobi bilježit će se stoga i nakon završetka edukacija kao što je to trenutno slučaj u Sarajevu a najboljim polaznicima će biti uručene i novčane nagrade”, kazao je Kenan Đonko direktor prodaje, korisničkog odnosa i marketinga kompanije Telemach.