Bezvizni režim – prioritet BiH

Vijesti 17. nov 201518:41 > 20:50
N1

Prioritet Bosne i Hercegovine je nastavak bezviznog režima, kaže sekretar državnog Ministarstva bezbjednosti. Danas je u Briselu dobio potvrdu da niko ne razmatra mogućnost uvođenja viza uz komentar da BiH ni na koji način ne može utjecati na eventualno redefinisanje Šengen sporazuma.

“Bezvizni režim nije spominjan niti u jednom negativnom kontekstu, pogotove ne da bi bio bilo kojoj zemlji Zapadnog Balkana ugrožen. Što se tiče granica, to je nešto što mi ne možemo komentarisati. Malo bi bilo neozbiljno da mi kao Bosna i Hercegovina koja nismo ni država članica komentarišemo nešto što je isključiva stvar zemalja EU”, rekao je Bakir Dautbašić, sekretar ministarstva bezbjednosti BiH.

Evropska parlamentarka Tanja Fajon kaže da je Francuska za petak najavila aktivaciju solidarnosne klauzule Lisabonskog ugovora, da traži pomoć i solidarnost članica. “O promjeni Šengena nemam informacije”, ističe Fajon i kaže da svi ipak želimo da zadržimo slobodu kretanja.

Ja mislim da će doći do jačanja privremenog nadzora na granici osobito između Francuske i Belgije i nekih drugih zemalja, a mislim da neće doći do neke promjene Šengena, to traži puno duži postupak. Znam da će evropski lideri razgovarati kako cijeli Šengen danas funkcioniše tek početkom decembra“, istakla je Tanja Fajon, evropska parlamentarka.

“Ovdje se radi o drugom problemu, a to je oko prihvat migranata, a ono što francuski predsjednik traži to je drugačija kontrola jer očito da su neki upravo zlouptrijebili Šengen i slobodu kretanja unutar EU, a to znači da žive u Belgiji, a počine teroristički akt upravo zato što takve kontrole nije bilo, zato vjerujem da poseže za takvom mjerom i što se njega tiče to će zapravo biti sugestija da se zapravo vrate kontrole na unutarnje granice. Ali treba znati da je to zapravo povratak na doba kada nismo imali Evropsku uniju”, poručio je Ranko Ostojić, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.

Svojevrsno zatvaranje Evropske unije ograničavanjem slobode kretanja značilo bi na neki način potvrdu ideologije i snage tzv. Islamske države, smatraju dobri poznavaoci geopolitičkih i sigurnosnih prilika.

To bi upravo značilo građenje tvrđave prema drugim zemljama izvan EU u ovom slučaju zemljama Balkana koje nisu članice Evropske unije što bi u konačnici ukoliko se val izbjeglica ne zaustavi imali bi jedno gomilanje izbjeglica u tim zemljama“, smatra Sead Turčalo sa Odsjeka za sigurnost Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Solidarnost nije i ne može biti upitna stava je Turčalo, ali Evropska unija i svijet trebaju razmišljati o potpuno novim modelima suprotstavljanja terorizmu.