Ambasador Italije u BiH: U Sarajevu kuca evropsko srce

Vijesti 18. nov 201513:02 > 13:09
N1

Mjesec italijanske kulture u našoj zemlji polako ulazi u svoju završnicu. Program koji je ponudila Italijanska ambasada u BiH, pored kulturnih događaja, stavio je akcenat i na znacajne godišnjice u BiH.

Gost Novog dana bio je ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias.

Drugi put da italijanska ambasada organizuje mjesec italijanske kulture u BiH.

Kultura je vrlo bitna jer je kultura različitost, univerzalni oblik različitosti, koji ukljućuje različite narode. Odmah nakon onoga što je bilo u Srebrenici i napada na premijera Srbije i sve što se osjećalo tih dana, na koncertu La Scale desila se jedna vrsta katarze. Zajedno su sjedila tri člana Predsjedništva BiH, međureligijsku vijeće, političari, ljudi iz kulture“, istakao je ambasador Italije u BiH.

Neutralnim pristupom obilježavaju važne događaje u BiH, od godišnjice genocida u Srebrenici sa koncertom La Scale. Najveća izložba savremene italijanske umjetnosti u posjedu Italije (20.11. u Umjetničkoj galeriji, i naredni dan, koncert Lirskog teatra “G. Verdi” iz Trsta koji će zajedno sa solistima, horistima sarajevske Opere i Sarajevsjkom filharmonijom, nastupiti 21. novembra na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

U Sarajevu kuca evropsko srce zahvaljujući kulturama koje ga sačinjavaju“, rekao je ambasador Corrias.