Lovci ubili medvjeda pronađenog u naselju kod Banjaluke

Vijesti 18. nov 201514:43 > 20:27
N1

Medvjed koji je rano jutros primijećen u banjalučkom naselju Lazarevo je ubijen.

Iako je ranije danas pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić tvrdio da je medvjed sišao iz svog prirodnog staništa, što je neuobičajena pojava, ali da ne treba dizati paniku jer ovaj medvjed nije opasan i do sada nije napadao ljude, lovci Udruženje lovaca RS su ga ipak ubili. 

Naređenje za odstrel je dalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Lovci su utvrdili da je mlađi medvjed u pitanju i da je težak blizu 120 kg.

Republika Srpska nema pušku za uspavljivanje, te su uputili molbu za puškom u Beograd, koji su im kazali da će im puška biti sutra proslijeđena. No, ipak je donesena odluka da usmrte medvjeda. Iz Udruženja lovaca RS su kazali kako na ovoj lokaciji nije bilo moguće uspavljivanje, jer je naseljena lokacija.

Siniša Grmuša iz Lovačkog društva “Zmijanje” rekao je da je iz Centra za obavještavanje stigla dojava da je medvjed primijećen jutros oko 5.00 sati kod samostana Petrićevac, da je prešao tranzitni put Banjaluka – Gradiška i zadržao se u obližnjoj šikari.

“Trenutno čekamo instrukcije Ministarstva poljoprivrede i ekipu sa sredstvima za uspavljivanje”, rekao je Grmuša.

Mještanin naselja Lazarevo Radovan Mirković rekao je da je medvjeda jutros oko 5.30 sati primijetio ispred svoje radionice, a procjenjuje da je težak od 250 do 300 kilograma.

“U to vrijeme psi su se uznemirili. Kada sam došao da vidim o čemu se radi, ugledao sam medvjeda kako se kreće putem prema mojoj radionici. Došao je do ograde, ali je nije mogao preći, pa se vratio. Nakon toga sam pozvao policiju”, ispričao je Mirković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.