Duh Herceg-Bosne i dalje živi u nekim dijelovima BiH

Vijesti 18. nov 201518:29 > 21:19
N1

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna proglasila je 18. novembra 1991. godine svoje postojanje kao političke i teritorijalne cjeline na teriroriji BIH. U avgustu 1993. godine preimenovana je u Hrvatska Republika Herceg-Bosna kada je osnovano Hrvatsko vijeće odbrane, vlada i oružane snage.

Pod okriljem Herceg-Bosne na području Hercegovine otvoreni su brojni logori kroz koje je, prema neslužbenim podacima, prošlo više od 50.000 Bošnjaka, Srba, ali i Hrvata koji se nisu slagali sa tadašnjom hrvatskom politikom.

Počinjeni su brojni zločini, među najgnusnijim u Ahmićima i Stupnom dolu, pod opsadom su mjesecima držani Istočni Mostar i Gornji Vakuf. Sve ovo uz ostalo je navedeno u presudi političkom i vojnom vrhu Herceg-Bosne na čelu sa Jadrankom Prlićem koji je 2013. godine proglašen krivim za udruženi zločinački poduhvat u Bosni i Hercegovini. No tome ni ove godine nije bilo riječi.

Gdje je Herceg-Bosna danas? Najozbiljniji pokušaj oživotvorenja kroz hrvatsku samoupravu propao je 2001. godine jer je nije imao ko financirati.

Hrvatska zajednica danas je svedena na udruženje građana i neradne dane koje obilježava Mostarsko sveučilište i ZHK, odnosno nezakonita obilježja i simbole koje se i danas nalaze u obrazovnim ustanovama i institucijama vlasti. No, s druge ojačana je pozicija HNS-a čiji je osnovni cilj promjena Ustava i Izbornog zakona..

Hrvatska Republika Herceg-Bosna formalno je ukinuta 14. avgusta 1996. godine. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna kao udruga koja nema državotvorne ingerencije utemeljena je 24. maja 1997 od strane društvenih, političkih, gospodarskih i kulturnih organizacija Hrvata u Bosni i Hercegovini.