Zvizdić: Pucanj u pripadnika OSBiH je pucanj u državu

Vijesti 19. nov 201507:19 > 07:25
N1

Pucanj u pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je pucanj u državu Bosnu i Hercegovinu - kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon sastanka kojem su prisustvovali predstavnici policijskih agencija u BiH i Ministarstva odbrane.

Sastanak je održan sinoć u Sarajevu nakon ubistva dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH noćas u Rajlovcu.

Nije mogao dati dodatne informacije vezane za ovaj događaj s obzirom na to da je uviđaj u toku.

“Sačekat ćemo izvještaje Tužilaštva BiH, Kantonalnog tužilaštva tako da ćemo vjerovatno sutra u toku dana mnogo jasnije znati motiv, razloge i kvalifikaciju ovoga djela”, kazao je Zvizdić.

Naglasio je da je podignut nivo sigurnosti kod svih policijskih agencija.

“U bilo kojoj državi svijeta, pa tako i u BiH, nedopustivo je da bilo ko, iz bilo kojih razloga može pucati u uniformisanog policajca ili vojnika, jer su oni predstavnici države BiH. To je ključni razlog ovog sastanka i to je ključna poruka da će stepen sigurnosti biti povećan na najveći nivo i da ćemo u sklopu nadležnosti policijskih i sugurnosnih agencija nastaviti borbu u cilju onemogućavanja i sprečavanja ovakvih i sličnih događaja”, dodao je Zvizdić.

Zamjenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić kazao je da je ovo tragičan dan za BiH.

“Mi već dugo učestvujemo u mirovnim misijama izvan granica ove zemlje i nismo imali nijednu žrtvu i toliko je strašnije što su ta dvojica ljudi ubijena u svojoj zemlji i u situaciji kada se nisu mogli braniti”, rekao je Suljagić.

Policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Vahid Ćosić potvrdio je da je osumnjičeni za ubistvo vojnika počinio samoubistvo.

“Tri lokacije su blokirane i neposredno prilikom dolaska Jedinice za specijalističku podršku čula se detonacija koja se dogodila u jednom od navedenih objekata. Taktičkim upadom u tu prostoriju zatečeno je tijelo osobe koja je izvršila samoubistvo”, kazao je Ćosić.

Nije želio govoriti o imenu osobe koja je izvršila samoubistvo, ali je dodao da u kući nije bilo drugih osoba.

Muškarac naoružan automatskim oružjem ušao je večeras oko 19.35 sati u sportsku kladionicu u sarajevskom naselju Rajlovac i ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH te ranio još jednu osobu.

Pri izlasku iz kladionice pucao je i na autobus gradskog prevoza u kojem su od krhotina razbijenih prozora lakše ranjene još tri osobe. Napadač, kojeg su očevici identificirali kao Enesa Omeragića, udaljio se u pravcu obližnjeg naselja Sokolje i skrio u porodičnu kuću.

Policija je ubrzo blokirala cijelo naselje i opkolila Omeragićevu kuću. Pregovori o predaji navodno su trajali nekoliko sati, a nešto prije ponoći Omeragić je izvršio samoubistvo.