Nikolić: Terorizam je manje iskazan, no trebamo biti spremni

Vijesti 19. nov 201510:07 > 10:11
N1

Reporterka N1 Julija Gubeljić se u Novi dan javila iz Mostara te je sa Miroslavom Nikolićem, bivšim ministrom odbrane vojske FBiH, razgovarala o tragičnom događaju u kome su ubijena dva vojnika Oružanih snaga BiH sinoć u sarajevskom naselju Rajlovac.

“Na temelju informacija mogao bih svoja promišljanja iznijeti o sinoćnjem događaju. Postoji dilema da li je to teroristički čin, a po definiciji terorizma svakako ima elemente terrorizma. Po definiciji, terorizam je nasilni čin u smislu zastrašivanja stanovništva i svakako ima obilježja, posebno jer se čini da su vojnici bila ciljana skupina. Izvršilac nije išao po gradu i gađao bilo koje prolaznike, nego je ciljano išao prema vojnicima. Tim više zbog saznanja da je osumnjičeni povezan sa ekstremističkim pokretom. Pucanj u te ljude i državne službenike, posebno pripadnike policije i vojske, je napad na državu i mora se tako i postupati“, komentarisao je Nikolić.

Vidimo da je terorizam pojava širom svijeta, a u našoj državi je manje iskazana. No, to ne znači da nismo ugroženi i trebamo biti spremni za to. Jasno se odrediti prema ovome, odrediti tačno šta je i ne treba ovakve slučajeve zataškavati. Političari nakon sličnih događaja daju ocjene da se ne radi o terorizmu, čime se potiskuje pravi problem. Kad se definiše problem, moguće ga je rješavati. Duhovna kriza je ono što se dešava u zapadnoj Evropi. Potrebna je preobrazba cijelog društava i biće teško to rješavati“, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.