Ko je Muhamed Meco, zet ubice dvojice vojnika u Rajlovcu?

Vijesti 19. nov 201516:11 > 18:00
N1

Muhamed Meco, zet ubice dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH Enesa Omeragića, poznata je osoba sigurnosnim agencijama u našoj zemlji.

To je danas potvrdio i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić koji je kazao da je Meco kao radikalna osoba obrađivan u predmetu protiv Rijada Rustempašića kojeg je Sud BiH osudio zbog terorizma na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

Meco je u uhapšen u velikoj policijskoj akciji u martu 2008. godine, ali je iz pritvora je pušten u junu iste godine zbog nedostatka dokaza za djelo za koje ga je Tužilaštvo BiH teretilo.

Prema navodima Suda BiH, Meco je bio u prijateljskim odnosima sa osuđenima Rijadom Rustempašićem, Abdulahom Handžićem i Edisom Velićem “sa kojima je odlazio u džamiju”.

Prema provjerenim obavještajnim informacijama, Meco je krenuo u Siriju na ratište, ali je vraćen sa turske granice.

O Meci je jutros govorio i otac Enesa Omeragića koji je počinio samoubistvo nedugo nakon počinjena terorističkog čina u kojem je ubio dva vojnika Oružanih snaga BiH.

Na pitanje da li je zet Muhamed Meco bio dio terorističke grupe, Šahin Omeragić je kazao da to ne zna i da mu zet nije nije dolazio.

“Čuo sam od medija da je išao u Siriju. Ne kontaktiram s kćerkom, niti sa zetom od prije četiri godine, tada sam joj zabranio da dođe ovdje, jedino dolazi kod nane, ali ona je u drugoj kući”.

O tome da li je zet Enesa povukao u radikalizam, otac je rekao da to ne zna, ali da se jesu družili.

“Moj kontakt sa zetom je bio samo: ‘Dobar dan’. To je zbog toga što nosi bradu i tri godine nisam s njim imao kontakta. Nisam čuo da je blizak radikalnim pokretima”, kazao je Šahin.

SIPA je jutros nakon operativnih saznanja pretresla kuću Muhameda Mece nakon čega je on priveden u prostorije Agencije za istrage i zaštitu gdje je saslušan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.