Primat domaćim lijekovima uznemirio strane farmaceute

Vijesti 19. nov 201518:27 > 19:42
N1

Odluka Vlade Tuzlanskog kantona da na esencijalnoj listi lijekova primat da domaćim kompanijama kod stranih kompanija izazvala je burne reakcije. Da bi bilo jasnije zbog čega - dovoljno je reći da naša zemlja godišnje uveze pola milijarde maraka lijekova.

Na pozitivnoj listi A dodato je 230 novih, a skinuto 278 lijekova. Na listi B dodata su 2, a skinuta 72. Kantonalna vlada odluku je donijela zbog finansijske situacije, a u skladu sa Zakonom o lijekovima FBiH.

“Ovdje nema nikakvog monopola. 61 posto strani proizvođači učestvuju na ovoj listi, a 38 posto domaći proizvođači”, rekao je Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona.

Ambasadori tvrde da ne vrše pritisak na Kantonalnu vladu da promjeni listu u korist farmaceutskih kuća iz njihovih zemalja gdje BiH tek neznatno participira, a ima otvoreno tržište.

“Četiri su naša distributera, nema ni jednog korginatora. Tako da je sa našeg stajališta trebalo proširiti ovu listu i na druge producente i otvoriti tržište”, smatra Iztok Grmek, ambasador Slovenije.

“Tu nema nikakvih eliminiranja unaprijed. Prijavljuju se na liste. To je pitanje vaših firmi koliko je njihova vjerodostojnost, kvaliteta proizvoda da se nametnu hrvatskim građanima”, ocijenjuje Ivan Del Vechio, ambasador Hrvatske.

Strane farmaceutske kuće najavile su žalbe konkurentskom vijeću. Međutim, Vlada TK neće promjeniti odluku.

“Ništa neće biti sa skraćenom listom. Ona je donešena i usvojena. Ostaje na snazi. Ona će pretrpjeti promjene ukoliko dođe do usvajanja Federalne liste jer smo obavezni da uskladimo sa Federalnom listom koja će biti vrlo brzo donešena, koliko sam ja infromisan”, dodaje Gutić.

Građani u TK ubuduće će koristiti lijekove za kardiovaskularne i šećernu bolest domaćih kompanija, a inzuline i lijekove za plućne bolesti i dalje će koristiti od stranih farmaceutskih kuća jer se u našim kompanijama to ne proizvodi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.