Izuzetno loša koordinacija sigurnosnih agencija u srijedu

Vijesti 19. nov 201519:32 > 19:37
Anadolija / Arhiv

Enes Omeragić koji je sinoć izvršio samoubistvo tokom policijske akcije u sarajevskom naselju Sokolje nije bio evidentiran od sigurnosnih službi, izjavio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

U evidenciji policijskih i sigurnosnih agencija bio je njegov zet Muhamed Meco koji je kao “radikalna osoba obrađivan u predmetuprotiv Rijada Rustempašića kojeg je Sud BiH osudio zbog terorizma na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine”.

Mektić je otkrio da su u domu Omeragića pronašli određenu literaturu koja sugeriše da se radi o radikalizovanoj osobi. Također, Omeragić je vodio jednu vrstu dnevnika, objasnio je ministar sigurnosti BiH, u kojem je veličao ISIS.

Dodao je da je Omeragić smišljeno izvršio napad i ubistvo pripadnika OS BiH u Rajlovcu.

Boris Jernić, zamjenik ministra odbrane BiH, izrazio je nadu da će se sve agencije u zemlji još bolje uključiti u borbu protiv terorizma.

Ono što se zna, podsjetila je reporterka N1, da su meta napada bili vojnici OS BiH. Omeragić se nije obazirao na civile u kladionici nego je pucao na vojnike. Nakon što je izašao iz objekta zapucao je na drugog vojnika koji je ulazio u autobus GRAS-a. Taj vojnik je zadobio lakše tjelesne povrede.

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH podvučena je “izuzetno loša koordinacija” policijskih agencija tokom sinoćnjeg napada. Također, VM BiH je dodalo da se ubrzo očekuju konkretna sistemska rješenja ovog problema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.