Hiljade domaćinstava bez struje i vode, a ide zima

Vijesti 23. nov 201518:56 > 19:23
N1 ilustracija

Nekoliko hiljada domaćinstava u sjeverozapadnom dijelu BiH, bez struje je već tri dana. Prvi novembarski snijeg oštetio je distributivnu mrežu, zbog čega u pojedinim opštinama nema ni vode, ni signala mobilne telefonije.

Slike snijega slučajnog prolaznika kroz Kneževo, asociraju na zimsku idilu. Stanovnike, na probleme. I gradski i seoski dio opštine od petka nema struju, nestaje i vode, koje u selu Javorani nema već 20 dana.

“Voda dođe jednom, dvaput u mjesec dana. Punimo bunarove da preživimo. Oni ne rade svoj posao, a znaju naplatit struju”, ogorčen je Božo Lakić iz Kneževa.

Prodavnice uglavnom imaju agregate. Većina mještana ipak ne smije otvoriti frižidere sa pripremljenom zimnicom.

Mnogi pored svega ne gube smisao za humor.

“Nema zamrzivača, nema mesa. Nama do kraja marta struja uopšte nije potrebna”, šali se Kovač Rajko iz Kneževa.

Na području koje pokriva banjalučka Elektrokrajina, u kvaru su od jučer mnogi dalekovodi, a zabilježeno je i više kvarova na niskonaponskoj mreži.

“Niko ništa ne rješeva, a da li je do dalekovoda ili je problem kod nas, nemam pojma”, kaže Goran iz Kneževa.

Državna elektroprenosna kompanija ograđuje se od odgovornosti. Njihova naponska mreža od centara proizvodnje – elektrana do centara potrošnje je stabilna.

“Elektroprivrede dalje snabdijevaju do krajnjeg potrošača, distribucije. Ovaj nestanak nije prouzrokovan našim kvarovima”, tvrdi Jovana Mirković, PR Elektroprenos BiH.

 Stanje se u toku dana popravilo, pa struju naizmjenice dobijaju ugrožena naselja. No, mnogi građani Kneževa, Jezera, Mrkonjić Grada, Kotor Varoša, Krupe na Uni, Kupresa i danas su bez struje.

Stanovnici ugroženih opština plaše se jer je tek početak zime. Podsjećaju da struja u ovim mjestima zna da nestane i u avgustu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.