Durmo: Neka svako vjeruje u šta hoće, ali živjeti zajedno

Vijesti 25. nov 201510:55 > 11:04
N1

Prvo zasijedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine počelo je na današnji dan davne 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Ispred spomen doma u Mrkonjić Gradu je izvještavala Anđelka Marković koja je razgovarala sa Ibrahimom Durmom iz SABNOR-a.

Na pitanje kako će se u tom gradu obilježiti ovaj dan, Durmo je rekao: “Danas u Mrkonjiću malo je spomena na tako velik temelj kojim su potvrđeni državnost i granice BiH. Ovaj spomen dom je u veoma lošem stanju. Niko nema interesa, verbalne podrške ima, ali konkretne nema. Dom je svjedok velikog događaja. Poštovaoci naše prošlosti i danas će se ovdje okupiti u 11 sati i položiti cvijeće na ovaj spomen dom i odati dužu poštu”.

Dodao je i kako se današnji datum ne obilježava na ovaj dan, već vikendom, zbog toga što je u Federaciji Dan državnosti BiH neradni dan, a u RS radni. “U dogovoru sa SUBNOR-om RS dogovorili smo se da to uradimo zajedno i da ovaj dan obilježimo. Do sada smo radili vikendom, a danas ćemo svi zajedno položiti cvijeće, odati poštu i zajedno se nastaviti družiti poslije toga“.

Na pitanje da li imaju podršku od vlasti je rekao kako imaju, ali verbalnu podršku. “Svako se izjašnjava da je antifašista, ali u praksi to nije. Svojim djelima čini da naši narodi budu udaljeni jedan od drugog, ne čine ništa da zbliže narod. U BiH se mora shvatiti da smo svi u jednom loncu i da moramo zajedno da rješavamo probleme kako bismo učinili život boljim i ugodnijim za buduće generacije”, komentarisao je.

“Ova ideja mora da živi, to je formula Evrope, svjetska formula. Niko ne može da živi sam odvojen od drugog. Tamo gdje se ne možemo dogovoriti, pređimo gdje možemo. Ekonomija nema granica. Zašto dijeliti djecu? Neka vjeruje u šta hoće, u toteme, u ovoga ili onoga Boga, to je privatna stvar, ali zajedno živjeti. Svi jedemo jedan hljeb“, zaključio je Durmo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.