Zvizdić – Keqiang: Izvoz bi pomogao ekonomski razvoj BiH

Vijesti 26. nov 201513:45 > 13:50
Vijeće ministara BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas u Pekingu sa premijerom Narodne Republike Kine Lijem Keqiangom i čestitao mu na izvanrednoj organizaciji 4. Samita Zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na dugogodišnjoj podršci koju Kina daje Bosni i Hercegovini.

Premijer Keqiang je rekao da Kina i BiH imaju odlučne bilateralne odnose i da NR Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. On je izrazio spremnost na još aktivniju saradnju na unapređenju ekonomskih, trgovinskih i drugih odnosa dvije zemlje.

Premijer Keqiang je obavijestio predsjedavajućeg Zvizdića da je Vlada NR Kine donijela odluku o donaciji 30 miliona juana Bosni i Hercegovini kako bi se unaprijedio i povećao obim trgovinske razmjene. On je pozdravio inicijativu koju je BiH dobila na 4. Samitu zemalja Centralne i Istočne Evrope za održavanje ekonomskog foruma koji će se održati u BiH u prvoj iduće godine.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao premijera sa projektima koji su u procesu realizacije i spomenuo sporazum koji je potpisan prije tri dana u vezi sa gradnjom termoelektrane Banovići u iznosu od oko 400 miliona eura i snage 350 megavata i sa projektima koji su u pripremi za realizovanje u narednom periodu i čija je vrijednost 2 milijarde eura. Tom prilikom je spomenuo mogućnosti ulaganja u energetski sektor i istaknuo da u ovom sektoru ima prostora i mogućnosti za unapređenje saradnje u oblastima kao što su hidro i vjetro elektrane.

On je rekao da je i saobraćajna infrastruktura izuzetno važan i privlačan segment u kojem postoji veliki potencijal za saradnju. Predsjedavajući Zvizdić je prezentovao i mogućnosti saradnje u oblastima industrijske proizvodnje, posebno u oblastima drvne i metalne industrije i pozvao kineske kompanije da budu integratori procesa napretka ovih značajnih oblasti koje su u stanju zaposliti mlade ljude do 27 godina starosti.

Vijeće ministara BiH

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo i značaj kvalitetnog carinskog sporazuma koji BiH ima sa Evropskom unijom kao i sa zemljama Zapadnog Balkana, Turskom, Švicarskom, Norveškom i Irskom. Rekao je da bi se čitav spektar proizvoda mogao proizvoditi u BiH i izvoziti u navedene zemlje.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da bi, u skladu sa smjernicama sa 4. Samita Zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine, mogao biti povećan obim izvoza naših poljoprivrednih proizvoda u Kinu i na osnovi dosadašnje dobre saradnje zatražio je da BiH dobije preferencijalni tretman s olakšanim kvotama za određene proizvode za koje postoji interesna kineskom tržištu, a koje bi BiH mogla izvoziti. Naveo je da su to mlijeko, ulje, vino, pivo, povrće, sušeno voće, pecivo itd.

Izvoz bi značajno pomogao ekonomski razvoj BiH i dodatno učvrstio dobre odnose naših država“, rekao je predsjedvajući Zvizdić tokom susreta sa premijerom Keqiangom.

Premijer Keqiang je rekao da će NR Kina podržati inovativnost u oblasti auto industrije, šumarstva, energetike. Rekao je i da će kineska Vlada podržati dolazak kineskih investitora u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je pozvao kineskog premijera da posjeti BiH što je on i prihvatio i rekao da je spreman da u narednom periodu posjeti Bosnu i Hercegovinu.