Pogledajte svjedočenje Amira Pašića na suđenju Keljmendiju

Vijesti 27. nov 201516:56 > 17:05
N1

Današnje suđenje Naseru Keljmendiju odvijalo se u znaku iskaza svjedoka Amira Pašića, koji sebe predstavlja kao bliskog prijatelja ubijenog Ramiza Delalića.

Pašić je govorio o slučaju ubistva Ramiza Delalića i za ovo je kao direktnog krivca optužio Nasera Keljmendija, kao i Fahrudina Radončića i Ekrema Lekića.

Govoreći o ovom slučaju, on je objasnio i njegov odnos sa Delalićem koji je ubijen u Sarajevu 2007. godine, kao i sa Šejlom Turković, koja se smatra ključnim svjedokom optužnice u sudskom procesu protiv Nasera Keljmendija.

Na pitanje odbrane da li je 100 posto siguran da su Fahrudin Radončić, Naser Keljmendi i Ekrem Lekić osobe koje su naručile ubistvo Ramiza Delalića i da li je to tačno, Amir Pašić je odgovorio: “Ja sam sto posto siguran. Smijem staviti djecu da je tako bilo.”

Branilac Nasera Keljmendija, advokat Besnik Berisha, kazao je da Pašića smatra nekredibilnim svjedokom, dodavši da je Pašić do sada nekoliko puta promijenio iskaz u ovom predmetu.

Današnji svjedok je svjedočio i ranije, ali važno je da je za istu stvar, znači za ubistvo Ramiza Delalića, svjedočio i u suđenju Muhamedu Ali Gasiju, tokom kojeg je dao sasvim drugačiju verziju od one današnje. To je primijetila ne samo odbrana već i sud, suočavajući ga sa nepodudarnostima između njegovog tadašnjeg i današnjeg svjedočenja. Primjećuje se, a i sam je danas to prihvatio, da je dobar prijatelj sa Šejlom Turković. Došao je ovdje kako bi podržao njeno svjedočenje, a ne zato što je to što kaže istina“, rekao je Besnik Berisha.

U dosadašnjem toku suđenja Naseru Kelmendiji, koji se vodi u osnovnom sudu u Prištini, do sada je svjedočilo 12 svjedoka.

Očekuje se da se u nastavku suđenja pojavi još blizu 25 svjedoka.

Među svjedocima predviđenim u ovom predmetu je i Fahrudin Radončić, koji prema najavama treba da svjedoci naredne godine.