Mještani naselja Do ogorčeni izgradnjom hidrocentrale

Vijesti 30. nov 201517:09 > 05. dec 2015 10:05
N1

Na rijeci Bregavi, na entitetskoj granici između Berkovića i Stoca, gradi se mini hidrocentrala. Dok općinske vlasti ovaj projekt smatraju iznimno značajnim za Berkoviće, mještani i žitelji nizvodno ukazuju na narušavanje ekološkog sustava.

Mještani naselja Do iskazuju ogorčenost zbog izgradnje mini hidrocentrale na Bregavi argumentirajući to uništavanjem njihovih imanja, prirode i nasljeđa. Među njima je i Novica Škrbo, koji ukazuje na nepoštivanje koncesijskog ugovora.

“Sad su ušli i napravili su ovdje veliki zločin prema prirodi, prema rijeci Bregavi, ribljem fondu. Sav materijal koji je trebao da se odvozi, oni su ga strpali u rijeku Bregavu i sad to više nije ta rijeka što je bila biser Hercegovine”, izjavio je Novica Škrbo.

Ove navode, par kilometara nizvodno, u Stocu potvrđuje nam i Avdo Elezović, koji je mještane u Dolu podržao u prosvjedima. Kazuje nam kako su, zbog radova, nakupi pijeska i mulja sve veći, što izravno utječe na gubljenje ribljeg fonda. Tvrdi kako će se prava šteta vidjeti s padom razine Bregave.

“Tražili smo da se sastanemo, da nam neko kaže šta ćemo uraditi, šta li će uraditi poslije završenih radova, da li će korito vratiti kako je i bilo prije ili će ostati na milost i nemilost Bregavi kako nadolazi”, komentarisao je Avdo Elezović.

Dok mještani ukazuju na narušavanje ekološkog sustava i devastiranje kulturnog nasljeđa, kakvo je i ova mlinica, izvođači radova tvrde kako se sve odvija u zakonskim okvirima i kako će većina toga biti vraćena u prvobitno stanje.

Investitor je Strajko iz Trebinja, a izvođač radova tvrtka iz Kiseljaka Euro-izgradnja.

“Nikakvih problema tu neće biti na kraju izvođenja radova. Ukoliko sad, tokom izvođenja radova, ima nekih nejasnoća na koje se mještani žale, mi to na kraju, prilikom finalizacije radova, sve ćemo sanirati”, rekao je Evelin Marušić, inženjer na projektu.

“Veoma značajan projekat za opštinu Berkovići i Opština Berkovići ga je od samog početka snažno podržala. Značajan je u tome što ćemo imati neku koncesionu naknadu godišnje oko 40 – 50.000 hilada konvertibilnih maraka, a što je otprilike 5 posto sadašnjeg budžeta opštine Berkovići”, kazao je Bojan Samardžić iz Općine Berkovići.

Mještani naselja Do ne spore značaj projekta, ali traže očuvanje Bregave i njena okoliša, što će biti omogućeno bude li se poštovao ugovor prema kojemu će novoizgrađena mini hidrocentrala raditi u ono doba godine kada je minimalnim ekološki prihvatljivim protokom osigurana dovoljna količina vode.