Najhrabriji volonteri: Gdje je opasnost, tu je i "Vučica"

Vijesti 04. dec 201517:26 > 05. dec 2015 10:56
N1

Peti decembar je Međunarodni dan volontera. U susret njemu provjerili smo ko su najbolji i najhrabriji volonteri u BiH. Fočanska "Vučica", posebno se ističe.

Dok su drugari Jelene Simović 2014. godine čekali maturu, ona je krenula prema poplavljenim gradovima – Maglaju, Zenici i Doboju.

Jedina “Vučica”, u fočanskom klubu spašavanja WOLF, u vrijeme majskih poplava, imala je 18 godina.

“Ja sam iz školske klupe otišla, a stanje u gornjem dijelu Bosne je bilo haos. Divljala je i Drina i Ćehotina. Rekla sam majci da mi spremi ronilačku opremu i zimsku, nisam znala gdje idem. Nerado se sjećam toga, jer nas je dočekala katastrofa.
Poslije tri dana me je mama čula i pitala kako sam, rekla sam da je ok sve i da radimo i to je bilo sve”, izjavila je Jelena Simović, volonter godine u RS.

Jelena je i gorski spasilac, ronilac, kajakaš, medicinski tehničar, skijaš, penjač, a uz sve to i student. Gdje je opasnost, tu je i ona – da pomogne. Učestvovala je u evakuaciji bolesnih osoba iz snijegom zametenih sela, tragala za nestalim kod Višegrada i Kalinovika, spašavala pet čeških turista zalutalih i promrzlih na 2.400 metara nadmorske visine.

Najvažniju akciju ipak ne izdvaja. “Za mene su sve važne – ipak spašavam nečiji život”, priča Simović. Ističe da to nema cijenu.

Baš poput ostalih nagrađenih volontera, Mirnese iz Doboja, Milana iz Banjaluke, Tamare iz Dervente.

Ministarstvo porodice omladine i sporta nagradiće ih medaljama i sa dvije prosječne plate.

“Više od 2.000 volontera se nalazi u bazama podataka, najčešće volontiraju u socijalnom sektoru”, komentarisala je Branka Malešević, pomoćnica ministra za porodicu omladinu i sport RS.

Volonterski rad jeste besplatan, ali ljudi poput Jelene, kažu da se isplati. Ova mlada djevojka sanja da nakon studija postane dio Ooperativno-komunikacijkog tima Ministarstva sigurnosti.