Kazazović: Nisam optimističan glede skorog ulaska BIH u NATO

Vijesti 08. dec 201510:15 > 10:25
N1

Gost Novog dana u Temi jutra bio je Neven Kazazović, vojno-politički analitičar, koji je kazao da nije optimista u slučaju ulaska BiH u NATO, zbog specifične prirode političkih tokova.

“Crna Gora će ući u NATO, u to nema sumnje. Tim činom će većina Sredozemlje biti pod kontrolom te organizacije. Za NATO je to važna tačka, a podsjetio bih da je u Tivtu bio jedan veliki arsenal, gdje je godinama vršen remont velikih brodova za vrijeme SFRJ, više SSSR-ovih nego SAD-a”, dodao je Kazazović.

Šta ulazak Crne Gore u NATO znači za BiH, Kazazovićev odgovor nalaže da je prvo potrebno izmijeniti političku klimu u BIH, te da su to reforme koje će trajati duže vremena, ali i da dosta zavisi od Srbije.

“Cijeli prigram NATO-a je politički program, u to nema sumnje. Mnogo sam puta govorio da reformski paket koji je nametnut BiH je zapravo paket koji nalaže i NATO. Tako se jednim udarcem ubijaju dvije muhe, to nije izmišljanje tople vode nego činjenica”, dodao je Kazazović u programu N1.

Vojno-politički analitičar tvrdi da je za BiH značajno što je Hrvatska u NATO-u, da će Crna Gora uskoro ući, ali da će BiH trebati dosta vremena. Na pitanje koliko, Kazazović je kazao: “Ne bih bio prorok koliko će to trajati”.

Dodao je da cijeli region Zapadnog Balkana mora imati dobrosusjedski odnos koji se neće potencirati iz vana, nego mora biti baziran na organskoj saradnji zamalja regije.

“Prije dvije godine u Banjaluci sam čuo ‘mi smo siromašna zemlja, što ćemo mi kupovati nekome tenkove u NATO-u’. Ljudi moraju znati da budžet koji se izdvaja za NATO je srazmjeran mogućnostima zemlje. Neko izdvaja manje, neko više”, pojasnio je.

Kazazović je nedavno izjavio da će teroristički napad u Parizu izmijeniti mnogo toga u Evropi, šta je tačno mislio, Kazazović je pojasnio u Novom danu na N1: “Austrija hoće da diže zid od dva metra, a zajednička Evropa ne trpi zidove. Imala je Berlinski zid, koji je srušen, a tim činom se i Evropa promijenila. Došlo je do procesima kojeg nazivaju globalizacijom. Neko vidi dobre, neko loše strane. Jednostavno dolazi do prekomponovanja svjetskih odnosa”, kazao je.

“Hladni rat je bio status quo. Sada je riječ o interesima najmoćnijih, a zbog interesa i sukobljavaju. Zlatno pravilo od kako je svijeta i vijeka je moć, ako se ne prakticira je čista fikcija. To se sada dešava”.

“Drugi proces koji se sada dešava je geostrateški. Po tim teorijama treba kontrolisati rubne dijelove Evrope i Sjeverne Azije. To se upravo dešava, zajedno sa bitkom oko resursa”, kazao je Kazazović.

Dao je i svoj sud u III svjetskom ratu za kojeg mnogi tvrde da je u toku.

“Teške su to riječi, i mislim da neće doći do toga. Lokalni ratovi će prerasti u nešto više, ali u Svjetski rat, teško”. 

Za kraj, Kazazović je prokomentarisao aktuelni sukob Rusije i Turske.

“Tu važi pravilo koje se stalno ponavlja, a to je da ništa nije onako kako izgleda. Današnji čovjek, za razliku od onog od prije 40 godina, je konstantno bombardovan informacijama. Kako se snaći u tome? Kako vidjeti pozadinu toga? Šta je tačno, a šta nije? Oni koji lansiraju informacije manupulišu s njima. Prvo što morate jeste posumnjati u tu informaciju. Tipičan primjer je obaranje ruskog aviona. Imamo osam verzija događaja, a ne znamo koja je tačna. Čovjek mora dobro da poznaje historiju i pozadinu procesa koji se dešavaju. Tek onda može doći do zaključaka, i to je najteži posao u analitici”, riječi su Nevena Kazazovića. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.