Liberalizacija tržišta uzrok ukidanja "nacionalnog roaminga"

Vijesti 08. dec 201514:10 > 14:24
Pixabay.com

Danas je Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (Agencija) održalo 18. sjednicu, na kojoj je, između ostalog, prihvatilo Izvještaje o radu Agencije za II i III kvartal 2015. godine.

Vijeće je prihvatilo sljedeće informacije: Informacija o ocjeni stanja tržišta telekomunikacija u Bosni i Hercegovini, o realizaciji Sporazuma o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama, o Stupanju na snagu referentnih interkonekcijskih ponuda za fiksne mreže alternativnih operatora sa značajnom tržišnom snagom (SMP operatori), o Djelovanju servis provajdera na tržištu mobilne telefonije, te o implementaciji univerzalnog servisa u Bosni i Hercegovini.

Povodom prihvatanja informacija o realizaciji Sporazuma o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama, kontaktirali smo Amelu Odobašić koja je objasnila da se prihvatanjem informacije ne radi o dodatnom sniženju cijena.

Ljetos je potpisan sporazum između BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Slijedom sporazuma regulatora, komuniciramo i svi zajedno pratimo da li se sporazum sprovodi. Informacija koja je predstavljena Vijeću je informacija šta će se dalje raditi“, rekla je Odobašić i dodala da je saradnja kvalitetna i da su sigurno svi osjetili benefite sporazuma.

Vijeće je usvojilo nacrt Odluke o prestanku važenja Odluke o načinu pružanja usluga mobilne telefonije između GSM operatora u Bosni i Hercegovin. Odlukom se predlaže ukidanje obaveze “nacionalnog roaminga” između mobilnih operatora, uspostavljene Odlukom o načinu pružanja usluga mobilne telefonije između GSM operatora u BiH.

Kada smo počeli regulisati tržište u mobilnoj telefoniji, donesena je odluka 2002. godine da bi se obezbjedila pokrivenost građanima cijele BiH s ciljem pristupa signalu. Donijeli smo obavezu za tri dominatna GSM operatera koja se odnosila na tzv. “nacionalni roaming“, objasnila je Odobašić.

Između tri operatera 2002. godine je postignut sporazum da u području koji nije pokriven s jednim od tri dominatna operatera, uvijek bude pokrivenost jednog od njih.

Tržište se do te mjere liberizovalo da sva tri operatera imaju blizu 97 posto teritorije i putnih pravaca. Nakon 12 godina sporazum više nema svrhe. Ovo će biti dodatni motiv za ostale operatere da poboljšaju signal za svoje korisnike“, istakla je Odobašić za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.