Hebib: Neka Dodik pokaže gdje su te žrtve Patriotske lige

Vijesti 08. dec 201520:12 > 21:19
N1

Tužilaštvo Haškog tribunala je na suđenju Ratku Mladiću dokazivalo da je progon Bošnjaka i Hrvata bio strateški cilj vodstva Republike Srpske, a svjedok odbrane predsjednik RS Milorad Dodik to je opovrgavao.

U završnom svjedočenju u Haagu Milorad Dodik je rekao da su uoči i za vrijeme rata u BiH političke i vojne poteze povlačili isključivo Bošnjaci i Hrvati, a da su Srbi samo reagovali na njih da bi zaštitili srpski narod.

Tvrdnje poput onih da je vojska Republike Srpske branila stanovništvo od agresije, da je Patriotska liga počinila zločine nad sprskim stanovništvom izazvale su brojne reakcije.

Avdo Hebib, predsjednik Udruženja „Patriotska liga“ pozvao je dodika dapredoči dokaze o žrtvama Patriotske lige.

Najveće kontroverze proizašle su ipak iz same Dodikove uloge svjedoka odbrane, obzirom na njegove ranije stavove. Dodikov intervju za Slobodnu Bosnu iz 1996. godine, ponosno je zaključen tvrdnjom da je BiH njegova domovina i da se zločinci poput Karadžića i Mladića moraju kazniti pred Haškim sudom.

“Milorad Dodik ovim stavovima pokušava da obezbijedi status kod naroda koji žive na matrici veliksrpske države”, rekao je Avdo Hebib.

Ako je moguće da nas kako Hebib tvrdi, sa euroaltantskim integracijama čeka svijetlija budućnost, onda ostaje da vidimo kakav će stav tada imati predsjednik RS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.