Brisel: Susret Mogherinijeve i članova Predsjedništva BiH

Vijesti 09. dec 201508:26 > 08:41
Reuters/Yves Herman

U Evropskom Parlamentu u Briselu danas se održava konferencija "Evropska budućnost Bosne i Hercegovine - 20 godina nakon Daytonsko-pariskog mirovnog sporazuma".

Konferenciju možete pratiti UŽIVO na N1, a obratit će se obratiti Andrej Plenković i Tonino Picula kao zastupnici u Evropskom parlamentu, Dragan Čović predsjedavajući Predsjedništva BiH, Federica Mogherini visoka predstavnica EU, Johannes Hahn evropski komesar za proširenja, Joseph Daul (EPP) i Brian Hoyt Yee zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a.

Na susretu u Briselu analizirat će se šta je BiH postigla u posljednjih 20 godina od potpisivanja Sporazuma i koje korake mora poduzeti na svom putu prema članstvu u EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na poziv hrvatskih zastupnika u Evropskom parlamentu učestvuju na ovoj konferenciji. Oni će govoriti o dosadašnjim postignućima u BiH, kao i o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsjedništva BiH će se sastati visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini i evropskim komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, te sa predsjednikom Evropske narodne stranke Jozefom Daulom.