Advokat: Da je Mahmuljin htio pobjeći, pobjegao bi i ranije

Vijesti 09. dec 201517:56 > 19:07
N1

Penzionisani general Armije RBiH Sakib Mahmuljin napustio je prostorije Suda BiH u večernjim satima nakon što je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora.

Mahmuljinu su određene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu putovanja, napuštanja mjesta boravka i sastajanje sa osobama koji su povezani sa predmetom.

Kako javlja reporterka N1 Milica Vučetić, Mahmuljin se nakon izlaska iz Suda BiH uputio prema svom automobilu te se odvezao kući.

Njegov advokat Fahrudin Ibrišimović kazao je da nije bilo osnova za njegovo pritvaranje.

“Ovaj postupak traje već 15 godina. Da je (Mahmuljin) htio bježati pobjegao bi do sada”, istakao je Ibrišimović.

General Vahid Karavelić je otkrio da mu se Mahmuljin požalio kako je ovim postupkom “povrijeđena njegova borba i dostojanstvo”.

Ratni komadant Armije BiH Šerif Patković smatra da je hapšenje Mahmuljina čin prave agresije koju vrši Srbija uz pomoć domaćih izdajnika.

“Sada se vrši pravna agresija na BiH putem obavještajno-sigurnosnih agencija Srbije – prvenstveno, putem domaćih izdajnika, i putem nemogućnosti institucija BiH da razdvoje pravdu od nepravde, istinu od laži”.

S druge strane, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS Milorad Kojić izjavio je danas da je loša vijest da je Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva BiH da se bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH Sakibu Mahmuljinu odredi pritvor. 

On je istakao da je u slučaju Mahmuljina bilo dovoljno elemenata za određivanje pritvora, što je prepoznalo i Tužilaštvo BiH, međutim Sud je to odbio.

Podsjećamo, po nalogu Tužilaštva BiH u utorak je uhapšen nekadašnji komandant 3. Korpusa ARBiH Sakib Mahmuljin, kojeg se tereti za ratne zločine odreda “El Mudžahidin”.

Mahmuljin je osumnjičen da je u svojstvu zapovjednika 3. Korpusa Armije RBiH, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.