Vozuća 1995: Poznavanjem Kur'ana spasio svoj i život 10 Srba

Vijesti 09. dec 201518:28 > 19:27
N1

Dijelove posmrtnih ostataka 52 pripadnika Vojske RS, zarobljenih na vozućkom ratištu, a živote izgubili u logoru u Kamenici, pod kontrolom odreda El Mudžahid, porodice još traže. Preživjeli svjedoče o strašnim zlodjelima.

Velibor Trivičević iz Prnjavora, zarobljen je na Vozući 1995. godine, kao sanitetski radnik, dok je izvlačio ranjene pripadnike VRS-a. Od 174 dana provedena u logoru pod kontrolom odreda El Mudžahid, 32 je bio, kako tvrdi, okovan u lance.

Trivičević je, kaže, preživio i spasio još 10 života svojim poznavanjem Kur'ana.

Drago Stjepanović, vojnik Četvrte ozrenske brigade, takođe zarobljen na Vozući, nije preživio. Skeletni ostaci, bez glave, pronađeni su 11 godina poslije u zajedničkoj grobnici na obali Krivaje, u blizini Gostovića.

Nađeni su posmrtni ostaci, nekih 10 tijela, većina ih je bila bez glave. Pronađene su tri lobanje bez tijela i jedan skelet je bio kompletan.

“Pošto je tijelo bilo bez lobanje čekali smo godinu dana da ga sahranimo, u septembru 2007. smo ga sahranili bez lobanje”, rekla je Jela Stjepanović, supruga poginulog Drage Stjepanovića .

Komandant Četvrte ozrenske brigade, Zoran Blagojević kaže da je među zarobljenima bilo i po više članova iz iste porodice koji su stradali u istom trentku.

“Primjera radi, bio je otac i sin Todorović, Savo i Živinko. Bio je i Matičić Mirko i Miodrag, a Miodrag je sin koji je studirao u Banjaluci. Sasvim slučajno se zadesio tu, došao na Vozuću da obiđe oca”, ispričao je Zoran Blagojević, nekadašnji komandir Četvrte ozrenske brigade VRS-a.

Pripadnici odreda El Mudžahid u Kamenici su ubili 52 pripadnika VRS-a. Torturu u kamenici preživjelo je 11, koji su kasnije i svjedočili haškim istražiteljima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Opširnije u prilogu Anđelke Marković.