Savez za promjene: Odluke Vlade RS brane tajkune iz vlasti

Vijesti 11. dec 201518:08 > 19:10
Fena

U Bosni i Hercegovini i dalje je u centru pažnje jučerašnja odluka Vlade Republike Srpske da obustavlja suradnju sa SIPA-om, državnim Sudom i Tužilaštvom. Entitetski predsjednik Milorad Dodik danas je poručio da neće dozvoliti upade SIPA-e u njene institucije bez saradnje sa policijom RS.

Iz Suda BiH poručuju: “Zajedno sa SIPA-om postupali smo u skladu s ustavom za razliku od vlasti Republike Srpske”. Svoj stav iznijeli su i dužnosnici OHR-a, američke ambasade, ali i pojedini političari kao i analitičari.

Bosna i Hercegovina nema ustavno pravo, ni na Sud ni na Tužilaštvo ni na SIPA-u, ponovio je to entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Samo dan nakon dramatične sjednice Vlade i skupštine, i prekida saradnje sa državnim istražnim i sudskim instancama, Dodik, poziva funkcionere Saveza za promjene da sjednu i dogovore protokol postupanja u istragama i pretersima.

“Mi nemamo ni jedan problem, osim ako ne dođu u Vladu i kažu policiji RS ‘sklonite se’. E, nećemo se skloniti, pa nek iskušaju našu odlučnost. Kažemo dođite da se dogovorimo o protokolu. Ako imate nešto u kabinetu predsjednika RS, nek dođe policija RS da izuzme. Vrata su otvorena”, poručio je Dodik.

Na optužbe da je Vlada RS prekidom saradnje željela da spriječi SIPA-u u izuzimanju dokumentacije bitne za dokazivanje kriminalnih afera vrha vlasti enetiteta, Dodik odgovara.

“Gluposti, gluposti koje su medijima primamljive. Galame dvije godine, niko nije zabranio istragu ni protiv koga. Ja ne pihvatam Sud i Tužilaštvo osim da se bavi sa mnom, nek se bavi sa mnom”, kazao je.

Zaključci Vlade brane tajkune iz vlasti, zajednički je stav Saveza za promjene. Za mandata SNSD-ovih Sredoja Novića, Mirka Lujića i Gorana Zubca u SIPA-i, saopštavaju, pretreseno je 10 policijskih stanica, i uhapšeno stotine Srba za ratne zločine.

Masovna hapšenja Srba, naspram, kako Dodik kaže “farse i karikature zvane predmet Mahmuljin”, uz samovolju SIPA-e, za vlasti RS, jedini su razlog prekida saradnje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.