Budimir i Moore razgovarali o izborima

Vijesti 15. sep 201412:04 > 12:08
Facebook

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore i predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir razgovarali su danas u Sarajevu o predstojećim oktobarskim općim izborima naglasivši posebnu važnost demokratičnosti tih izbora.

Moore je naglasio da je teško biti uvjeren da su svi uvjeti za izbore savršeni, a upravo iz tog razloga veoma je važno da Centralna izborna komisija (CIK) BiH radi svoj posao, ali nije zanemariva ni podrška raznih posmatrača.  

U BiH je već prisutna odvojena misija posmatrača OSCE-a pod pokroviteljstvom Ureda za demokratske institucije i ljudska prava koji ima sjedište u Varšavi. S njima će biti više od 300 međunarodnih posmatrača.  

“Tokom izbora radit će i drugi domaći posmatrači zahvaljujući raznim nevladinim organizacijama te raznim ambasadama i njih će biti oko 3.000. No sve to nije odgovornost samo nevladinih organizacija nego i ovdašnjih političara”, kaže Moore.  

Zbog toga je izrazio nadu da će uvjeti za glasanje na izborima biti najbolje mogući, jer pitanje nije samo u tome da je izborni proces savršen nego i da nevladine organizacije imaju pristup informacijama te da je ispunjen princip da ljudi imaju ne samo pravo glasati nego i da su uvjereni da će rezultat uključiti njihove glasove.  

Na pitanje da li vjeruje da će ovi izbori donijeti promjene u BiH, budući da je Moore obavljao i druge važne funkcije u BiH, kazao je da promjene zavise od birača i njihove biračke volje.  

“Ukoliko birači glasaju šanse za promjene su veće, ali ako to nije slučaj šanse za promjene su manje. No nije na meni da kažem da li trebaju promjene ili ne. U svakom slučaju birači imaju dovoljno informacija o kandidatima na izborima”, istaknuo je Moore.  

Budmir je istakao da OSCE ima važnu ulogu u razvoju demokratije u BiH, posebno zbog činjenice da OSCE još  u BiH ima značajnu ulogu u izbornom procesu.  

“Proces izbora u BiH još nije na razini demokratskog procesa kakav je u stabilnim demokratskim društvima zbog čega je BiH još  potrebna asistencija svih međunarodnih institucija koje pomažu demokratizaciji izbornog procesa”, naglasio je Budimir.  

Na sastanku je bilo govora i o poplavama koje su nekoliko puta ove godine pogodile BiH, a i dalje prijete posavskoj regiji te su sugovornici razgovarali i o obrazovnom procesu i drugim važnim temama.