Majke Srebrenice: Stanišić i Simatović su naredili genocid

Vijesti 15. dec 201518:04 > 18:12
N1

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice nakon što je Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju naložilo novi proces protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, odnosno vrhom Službe državne bezbjednosti, kazala je svako griješi pa i Haag.

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) objavilo je danas pravomoćnu presudu dužnosnicima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, koji su prvostepenskom presudom 2013. oslobođeni svake odgovornosti za ratne zločine počinjene na području Hrvatske i BiH. Nakon presude, i naloga za novo suđenje Stanišiću i Simatoviću, 
članice Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” istakli su nezadovoljstvo odlukom Tribunala u Haagu. 

“Oni su bili odgovorni za mnoge stvari. Pomagali su i podržavali zločine. Genocid u Srebrenici se ne bi desio, kao ni brojni zločini da njih dvojica nisu bili tu. Svjesno su to radili. Mora im se suditi”, kazala je Subašić.

Ona je dodala da je Tribunal u Haagu oformljen zbog žrtava i da žrtve na kraju moraju biti zadovoljne.

“Oni su mladi (Stanišić i Simatović, op.a), mogu čekati. Danas smo se sastali sa ljudima iz Haaga i tražili da se što prije presudi Karadžiću, Mladiću i Hadžiću, koji su bolesni, a nama je pravda prijeko potrebna”, kazala je.

Kada Hotić saglasna je sa Subašić, te je dodala da će Sud u novom postupku ispraviti svoju grešku.

  “Oni nisu pomagali u zločinima, nego su nalogodavci za zločine u Zvorniku, Krajini i gdje god da su bili. Nadamo se da će sljedeća presuda biti ubrzana jer sada imaju sve dokaze. Ne mogu biti slobodni ako su zločine počinili. Očekivala sam konačnu presudu jer su bili osuđeni, pa oslobođeni, a mi nemamo živaca da se neko igra s nama. Mi smo iz porodica žrtava, a ja sam lično izgubila 56 članova porodice. Dok sam živa tražit ću da se pravda zadovolji koliko – toliko”, kazala je Kada Hotić, članica udruženja Majke Srebrenice.

N1 pratite putem aplikacija zaAndroid | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter |Facebook.