Amel Tuka i Aleksandra Samardžić sportisti godine u BiH

Vijesti 15. dec 201520:00 > 21:23
Nezavisne novine

Atletičar Amel Tuka i džudistkinja Aleksandra Samardžić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2015. godinu, odlučio je stručni žiri Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH.

Svečana manifestacija na kojoj su krunisani novi vladari bh. sporta (UTORAK 15. DECEMBRA SA POČETKOM U 20 SATI) u hotelu “Terme Ilidža” u Sarajevu uz prisustvo velikog broja gostiju i zvanica iz sportskog, političkog i javnog života BiH.
Tuka je epitet najboljeg što je sport iznjedrio u godini koja je na izmaku, zaslužio fantastičnim rezultatima od kojij se izdavaja bronzana medalja sa Svjetskog prvenstva u atletici u Pekingu. Tuka je u trci na 800 metara kroz cilj prošao kao treći uašvi tako u istoriju bh. atletike kao osvajač prve svjetske medalje za “kraljicu sportova” u BiH. Osim bronze za koju svi kažu da je “zlatnog sjaja”, naš reprezentativac je imao odlične trke i na mitinzima Dijamtske lige, a ostaće upamćena ona u Monaku kada je istrčao 1.42.51 minuta što je osim bh. rekorda ujedno i najbrže vrijeme istrčano u ovoj disciplini u 2015. u svijetu.

Hvala svima koji su mi bili podrška. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim mojim sugrađanima u Zenici i mom Atletskom klubu Zenica, Atletskom savezu BiH, mojim prijateljima, treneru Đaniju koji je od mene napravio vrhunskog sportistu i naravno mojoj porodici koja mije bila najveća podrška“, kazao je Tuka uz kojeg su u najužoj konkurenciji za najboljeg sportistu još bili košarkaš Džanana Musu i džudistu Haruna Sadikovića.

Aleksandra Samardžić je članica Džudio kluba Nippon iz Sarajeva ove godine je između ostalog osvojila dva evropska odličja. Na EP do 21 godine u austrijskom Obertvartu bila je bronzana, a do srebra je stigla i na EP za mlađe seniorke u Bratislavi. Ove godine je bila i zlatna na Balkanijedi u Sofiji, zlatna na Evropskim kupovima u Sarajevu i ruskom Orenburgu.

Kao mlada sportistkinja željela bih da moja država i dalje podržava vrhunsko sportsko stvaralaštvo, da sredstva kojima se raspolaže budu raspodijeljena prema kriterijima za one koji to zaista zaslužuju. Zahvaljujem se ‘Nezavisnim novinama’ BHRT, kao i svojoj porodici, prijateljima, svim kolegama, te treneru Branislavu Crnogorcu, Arijani Jahi i Larisi Cerić“, kazala je Samardžićeva, a osim nje u najužoj konkurenciji za najbolju sportistkinju bile su biciklistkinja Lejla Tanović i košarkašica Marica Gajić.

Izbor najboljeg sportiste BiH koji je ove godine doživio svoje 15. jubilarno izdanje održan je pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i uz partnerstvo sa Olimpijskim komitetom BiH.
Na svečanoj manifestaciji su dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija. Epitet najbolje ekipe ponijela je kadetska košarkaška reprezenmtacija BiH koja je na aktuleni šampion Evrope.

Osim evropskog zlata, zlani mladići bh. košarke su trijufmovali na Evropskom ljetnom festivalu mladih. Za jedan od najvećih uspjeha kolektivnog sporta u BiH selektor kadeta Josip Pandža izabran je za najboljeg trenera u 2015.

Stručni žiri kojim je ove godine predsjedavao poroslavljeni fudbalaler Refik Šabanadžović nagradu za fer-plej dodijelio je mostarskom bokseru Damiru Belji. Profesionalni prvak Evrope u WBO verziji uoči meča sa Mohamedom Rasulijem za odbranu šampionske titule u Širokom Brijegu učinio gest kojim je pobrao simpatije. Tokom intoniranja himne BiH iz poblike su se čuli zvižduci ali Beljo ih je zaustavio.

Moto Izbora najboljeg sportise BiH je “Podržimo sport” a u tu ideju se svakako uklapa i podrška onima koji su budućnost bh. sporta. Oni od kojih se mnogo očekuje su talentovani košarkaš i člane zlatne generacije kadeta Njegoš Sikiraš te fantastična mlada plivačica i vlasnica više od 40 titula i više od 530 medalja Emina Pašukan. Zbog svega navedenog njih dvoje su zaslužli nagrade za najperspektivnijeg sportistu i najperspektivniju sportistkinju u BiH za 2015.
Tihomir Kuvalja je dobro poznato ime u bh. biciklimu i sportu ali i šire a zbog svega što je sportu dao u proteklih 50 godina dobio je nagradu za razvoj sporta.

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena legendi Travnika i bh. fudbala Elvedinu Varupi. Isto priznanje otišlo je u ruke Asima Šakića, čovjeka koji je cijeli život posvetio stonom tenisu i radu sa mladima.

Bez premca najtrofejniji bh. tim je reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci. Devet puta su bili šampioni Evrope a pošto su i u 2015. potvrdili da su neprikosnoveni na Starom kontinentu, nije bilo sumnje kome ide nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide. Biljana Nedić je sportista u čijem rječniku “odustati” ne postoji. Članica je Košarkaškog kluba invalida Vrbas, prvaka BiH i regionalne NLB lige i dobitnica brojnih priznjana iz sporta i drugih oblasti. 

Manifestacijom proglašenja najboljih sportista tako je stavljen završni pečat na sportsku 2015. godinu a proglašenje najboljih direktno je putem TV-a prenosio BHRT1 te putem portala www.nezavisne.com i www. bhrt.ba. U muzičkom dijelu manifestacije nastupila je Dalal Midhat Talakić, pjevačicva koja će BiH predstavljati na predstojećoj pjesmi Evrovizije.

Sadikoviću Nagrada čitalaca

Srca čitalaca “Nezavisnih novina” i posjetilaca portala www.nezavisne.com ove godine osvojio je bh. džudista Harun Sadiković.

Bišćanin, koji naredne godine puni 20 godina, potukao je sve rivale u ovogodišnjem Izboru najboljeg sportiste u konkurenciji za Nagradu čitalaca, sakupivši najviše SMS glasova. Momku čije su vitrine prepune medalja i priznanja kako sa domaćih i regionalnih, tako i s evropskih takmičenja, konkurenti u trci za ovo laskavo priznanje bile su sportske zvijezde poput Amela Tuke, Damira Džumhura, Džanana Muse, Marice Gajić, Aleksandre Samardžić…

Sadiković je zabilježio dominantnu pobjedu sa više od 70% od ukupno prikupljenih glasova. Odmah iza njega je bila talentovana plivačica Amina Kajtaz (7%), a slijedili su košarkaš Džanan Musa (6%), džudistkinja Aleksandra Samardžić (6%)…