Bh. parlamentarci uče šta su internet, portal i e-mail?!

N1

Kvalitet informacija, valjanosti i pravovremenost nisu jače strane internet stranica državnih institucija. Zbog toga je danas Vijeće ministara (VM) BiH zatražilo da se usvoji detaljno Uputstvo o izradi i održavanju službenih internet stranica institucija Bosne i Hercegovine.

U uputstvu su parlamentarcima definisani pojmovi kao što su internet, portal i e-mail.

Većina institucija BiH ima vlastite službene web stranice.

Ako isključimo osnove, poput informacija o instituciji, nadležnostima, kontaktu…..malo je onih koje su ažurne po pitanju “vijesti”.

Neke tu sekciju nemaju nikako, poput državne Agencije za bilje.

Ili – imaju ali su posljednje saopštenje izdali prije 2 godine – kao što to radi Agencija za sigurnost hrane BiH.

Ima i onih (Agencija za državnu službu BiH) čiji oglasi o polaganju javnih ispita datiraju iz 2009. godine.

Prema mišljenju stručnjaka to govori dvije stvari.

“Izostanak ažuriranih web stranica niza institucija, među njima nekih vrlo važnih, govori pod a) da nemaju osjećaja odgovornosti prema javnosti i pod b) da nemaju šta da stave na te web stranice. I onda se postavlja pitanje čemu služe institucije koje javnosti ne mogu godišnje isporučiti jednu novost”, pita Adis Arapović iz Centra civilnih incijativa (CCI).

A pristup tzv. proaktivnog objavljivanja informacija bh. institucije pogotovo ne poznaju. Do informacija se dolazi isključivo individualnim pismenim zahtjevom. Odgovor vrlo često zakasni ili ga nema nikako.

Posljednji izvještaj Ureda za reviziju BiH je pokazao da Institucije BiH putem svojih službenih stranica ne osiguravaju uspješnu komunikaciju između javnosti i administracije.

Portal Javna rasprava ima namjenu da popravi taj dojam. Građani pitaju, parlamentarci odgovaraju. Na postavljeno pitanje: Da li smatrate da je rok od 30 dana za dobijanje statusa uzbunjivača predug? Odgovor nisu imali Mladen Bosić, Lazar Prodanović, Borjana Krišto ni Šemsudin Mehmedović. Po pitanju nekih drugih problema bili su “nešto” ažurniji.

Ne bi li uposlene u institucijama BiH pokrenuli na otvoreniji komunikaciju VM BiH je uputilo prijedlog da se usvoji Uputstvo o izradi i održavanju službenih internet stranica.

U uputstvu je definisano šta je e-mail, portal, internet. Za ove namjene planirana su i dodatna budžetska sredstva. A stranicu mogu održavati “formiranjem posebne organizacione jedinice, formiranjem web redakcije ili ugovaranjem sa pravnim ili fizičkim licima van institucije da obavljaju pojedine poslove”.

“Ove informacije se u savremenom društvu savladavaju u predškolskom ili osnovnom obrazovanju, a ovde ljudi koji upravljaju javnim dobrom ili državnom naredbom VM će morati savladati osnovne elemente informatičke pismenosti. To samo govori da smo mi 20 godina iza vremena u kojem živimo”, tvrdi Arapović.

Ali neki ipak prate trendove, poput Agencije za istragu i zašititu. Osim web stranice imaju i Facebook, a na obje platforme – iste informacije. Upravo je jedan od nalaza Ureda za reviziju pokazao da je najveći problem instucija kvalitet informacija koje objavljuju. Češće su to događanja u Agenciji, umjesto planova rada ili izvještaja o radu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.