Vlast u Federaciji BiH (ni)je ustavna

Vijesti 17. dec 201518:24 > 19:19
N1

Umjesto očitovanja Ustavnog suda o Zakonu o državnoj službi na zahtijev Kluba Srba, došlo je rješnje u kojem se, pojednostavljeno rečeno, kaže kako Srba nema dovoljno u Klubu da bi ovo pitanje uopšte pokrenuli.

Dvotrećinska većina kako je precizirano u rješenju je 12 od 17 delegata u svakom od Kluba naroda, a što je Ustavom propisano.U Klubu delegata srpskog naroda ukupno je izabrano 13 delegata u ovom sazivu a do sada su dvotrećinskom većinom smatrani glasovi deset delegata. Četiri delegata nedostaju četiri jer nakon prošlogodišnjih općih izbora u BiH, nije bilo dovoljno Srba u kantonalnim skupštinama u Federaciji iz kojih se inače izabiru članovi za Dom naroda.

Članovi srpskog kluba su na današnjoj sjednici Doma problematizirali i pitanje – koja je većina od cjelokupnog broja delegata je potrebna, odnosno validna za donošenje zakona i drugih akata u Domu naroda. Mora li to obvezno biti najmanje 30 ruku, što je neophodno u slučaju kad je svaki izaslanik klub naroda brojčano popunjen ili može i s 28 glasova, kako je dosad više puta učinjeno logikom da je to dovoljna većina od sadašnjeg broja, 54 članova Doma naroda.
Nekoliko je ključnih zakona koji su usvojeni glasovima 28 delegata uz ostale i Zakon o radu, čak su i pojedine sudije Ustavnog suda imenovane većinom koja je sada okvalificirana kao nedostajuća.

Ako tome dodamo kako vladajuća većina u Domu naroda ima upravo 28 delegata, stvari se dodatno kompliciraju.

No sekretar Doma Izmir Hadžiavdić je, pozivajući se na odredbe Poslovnika, odgovorio da za odlučivanje treba prosta većina od ukupnog broja delgeta kojima je verificiran mandat. Kazao je kako su u aktualnom sazivu mandati verificirani za 54 delegata za odlučivanje je dovoljno 28.

U Klubu Srba zatražiće dodatna pojašnjenja od Ustavnog suda i OHR-a koji se za sada ne izjašnjava, dok pravni eksperti navode kako je jedino meritorna odluka Ustavnog suda te da bi se Federacija mogla suočiti sa ozbiljnim problemom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.