Sedmica borbe protiv TBC-a

Vijesti 15. sep 201412:59 > 13:02
Screenshot

Crveni križ Federacije BiH obilježava od 14. do 21. septembra Nedjelju borbe protiv tuberkuloze sloganom "Tuberkuloza je izlječiva bolest“.

Glavni sekretar Društva Crvenog križa FBiH Branko Leko rekao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da Crveni križ koristi ovu nedjelju za mobiliziranje javne podrške i intenziviranje napora u dijagnosticiranju i liječenju tuberkuloze. 

“Imajući u vidu značaj pravilnog i pravovremenog liječenja i pomoći koju porodica može pružiti oboljelom, volonteri Crvenog križa na terenu će provesti zdravstveno-socijalne i promotivne aktivnosti”, rekao je Leko.  

U skladu s programskim aktivnostima, aktivisti Crvenog križa, u suradnji s općinskim strukturama i zdravstvenim radnicima, organizirat će posjete najudaljenijim zajednicama i organizirati razne akcije.  

“Te akcije obuhvataju pregled stanovništva ugroženih kategorija, pregled u kolektivnim centrima, obilazak oboljelih od tuberkuloze, prodaju markica za građanstvo, distribuciju informativno-edukativnih materijala na javnim mjestima, školama, zdravstvenim ustanovama te organiziranje javnih tribina u suradnji s ekspertima iz te oblasti i druge akcije koje će pridonijeti sprječavanju tuberkuloze”, rekao je nacionalni koordinator za borbu protiv tuberkuloze prof. dr. Hasan Žutić.