Kozadra i Kadrić razgovarali o studentskom centru

Vijesti 15. sep 201413:19 > 13:24
Nap.ba

Predstavnici Studentskog centra Kantona Sarajevo s direktorom Emirom Kadrićem na čelu danas su s v.d. premijerom KS-a Muhamedom Kozadrom razgovarali o uvjetima rada i poslovanja te o mogućnosti povećanja cijene smještaja studenata.

“Dogovorili smo da u narednih deset dana zatražimo sastanak s federalnim premijerom, federalnim ministrom obrazovanja i svim kantonalnim ministrima obrazovanja i premijerima”, kazao je Kozadra.  

Pitanje je ozbiljno, kaže Kozdra, jer se ne radi samo o studentima Kantona Sarajevo, nego i drugim kantonima, te podsjetio da KS pomaže studentima tako što u tu svrhu izdvaja 1.150.000 KM na godišnjem nivou.  

Kozadra je naglasio da treba ovaj problem podijeliti s drugim kantonima, jer ovaj teret ne može Studentski centar sam iznijeti, niti Kanton Sarajevo za 1.650 studenata koji su smješteni u studentskim centrima u Sarajevu.  

“Dogovorili smo se da danas studenti uđu u svoje zaslužene prostorije. Drago mi je da smo zaključili da je ovo jedan društveni problem koji ne može riješiti ni Studentski centar, ni Kanton Sarajevo sam”, kazao je Emir Kadrić, direktor Studentskog centra KS-a.  

Naglasio je će povećanja cijena biti onda kada se cijela FBiH dogovori da se osigura da svi studentski centri mogu funkcionirati i pružiti kvalitetne uvjete studentima.  

Kadrić je podsjetio da u ovom trenutku Studentskom centru Kanton Sarajevo duguje više od 600.000 KM iz prošle godine, te da ima najava da će u narednim danima nešto biti uplaćeno, a sastanak koji će biti organiziran rezultirat će da se obaveze uplaćuju mjesec za mjesec.  

“U ovom trenutku je preče da se uplati studentskim centrima da izmire dugovanja i troškove, nego da zvaničnici u kantonima i FBiH prime plaće”, zaključio je Kadrić