Predstavljen novi logotip IZ BiH autora Nine Pršeša

Vijesti 24. dec 201515:07 > 15:14
Rijaset.ba

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović primio je danas Vahidina Ninu Pršeša, autora idejnog rješenja novog znaka i logotipa Islamske zajednice u BiH.

Prijemu su prisustvovali i akademski dizajner Tarik Jesenković, koji je bio predsjednik Komisije za izbor rješenja, akademski dizajner Muamer Adilović, koautor Knjige grafičkih standarda Islamske zajednice te direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Ismail Smajlović, koji je ispred Islamske zajednice bio zadužen za proceduralnu provedbu izbora idejnog rješenja.

Reisu-l-ulema je izrazio zahvalnost autoru Pršešu što se odlučio na ovaj izazov te zadovoljstvo što se po prvi put na ovaj način, odnosno putem javnog konkursa, bira znak i logotip Islamske zajednice.

“Konkurs sam shvatio izuzetno ozbiljno. Naznačeni parametri su bili jako precizni i nije bilo lahko ponuditi rješenje. Inače, prijedlog sam poslao zadnji dan konkursa, što dodatno govori o dilemama da li sam izradio ono što je potrebno”, kazao je Pršeš, naglasivši da se u zadnje vrijeme bavi dizajnerskim poslom.

Tarik Jesenković je kazao da je Rijaset raspisao anonimni javni konkurs za grafičko oblikovanje znaka i logotipa Islamske zajednice te da se otvaranje prijedloga vršilo pred svim članovima komisije.

“Ni dan-danas ne znam ko stoji iza ostalih prijedloga. Poštovali smo svu procedure. Ovaj znak je zadovoljio kriterije komisije i izabran je jednoglasno”, istakao je Jesenković.

Ovom prilikom direktor Smajlović je kazao da će zvanična svečana promocija znaka i logotipa biti upriličena u subotu, 26. decembra, u 13h u velikoj dvorani Gazi Husrev-begove biblioteke, kada će se predstaviti javnosti novi znak i Knjiga grafičkih standarda Islamske zajednice, prenosi Mina. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Rijaset.ba
Rijaset.ba
Rijaset.ba
Rijaset.ba
Rijaset.ba
Rijaset.ba