Radnici fabrike DITA više ne žive od sadake

Vijesti 24. dec 201517:57 > 19:17
N1

Čuveni Arix Tenzo tuzanske Dite od danas u radnjama Binga. Radnici presretni što su oživjeli fabriku.

Enver Berbić u ˝Diti˝ radi 32 godine kao skladištar gotovih proizvoda. Kaže da su teška vremena ostala iza njega i njegovih kolega i da ovih dana sa radošću slaže pune kutije.

“Nastavljamo rad kako smo zamislili da bude i nadamo se da će fabrika ponovo naći svoje mjesto na tržištu kao što je nekada imala”, kazao je Babić.

Tvornica vrijedi 20 miliona, a dugovi su 30 miliona KM. Od proljeća je u stečaju, ali 83 radnika uspjela su pokrenuti proizvodnju , prvo tečnog, a sada i praškastog deterdženta.

“Dokazali smo ono što smo uporno govorili godinama. Da hoćemo, da znamo, da možemo. Sada živimo od svog rada i nema više sadake”, ističe Emina Busuladžić iz sindikata radnika.

“Radnici dite su izvojevali još jednu pobjedu. Ostvarili smo proizvodnju praškastog što nam je bio cilje. Sa praškastim i tečnim ova firma treba opstati”, kazao je Ejub Nuhanović, radnik DITA-e.

Čuveni Arix Tenzo od danas je dostupan u Bingovim marketima, a cijena je 10, 45 KM po kutiji.

“Finansirali smo prvih 138 tona. To je za početak. Očekujemo da Arix Tenzo uzme share na tržištu ka što su to uradili sa 3D tečnim deterdžentom”, kazala je Tatjana Paunoska, glasnogovornica Bingo marketa.

Građani su oduševljeno dočekali Arix na policama.

Radnici od tuzlanske Dite od sutra će raditi 24 sata dnevno kako bi prozveli potrebnih naručenih 130 tona Arixa od trgovačkog lanca bingo. Nakon popravke potrebne mašine, kreće proizvodnja 70 tona deterdženta „Ida“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.