Trnki godina zatvora zbog paljenja zgrade Predsjedništva BiH

Vijesti 28. dec 201511:33 > 11:38
AFP

Nihad Trnka osuđen je danas na Sudu BiH na godinu dana zatvora zbog paljenja zgrade Predsjedništva BiH, potvrđeno je za N1 u Tužilaštvu BiH.

Kako nam je potvrđeno, on je sporazumno osuđen na ovu zatvrosku kaznu te pristao na saradnju sa Tužilaštvo BiH s ciljem otkrivanja ostalih učesnika i organizatora paljenja zgrade Predsjedništva BiH.

Optužnica protiv Trnke je podignuta sredinom augusta ove godine da je počinio krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine tokom protesta održanih 7. februara 2014. godine.

Kako se navodi u optužnici, Trnka je prišao zgradi Predsjedništva BiH sa strane gdje se nalazi svečani ulaz u zgradu iz Ulice Maršala Tita, te razbio prozore na desnoj strani zgrade, gdje se nalazi Arhiv Bosne i Hercegovine.

Nakon toga je, navodi se, otvorenim plamenom zapalio je papir koji je ubacio kroz prozor u prostorije Arhiva, pa je zatim otišao do istočne strane zgrade, gdje je upaljačem zapalio zavjese u toj prostoriji, da bi nakon toga, sa drugim demonstrantima, blokirao prilaze zgradi Predsjedništva.

Trnka je osuđen nakon što je priznao izvršenje krivičnog djela kojeg je potpisao s Tužilaštvom BiH.

“Navedenim radnjama, izazvana je velika materijalna šteta na zgradi Predsjedništva BiH i drugim institucijama, u iznosu od oko 400.000 KM, a uništena je arhivska građa koja je od neprocjenjive vrijednosti za kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.