Konaković i Kojović posjetili najstarijeg Sarajliju

Vijesti 28. dec 201516:25 > 16:30
Patria

Najstariji stanovnik Gerontološkog centra u Nedžarićima i Kantona Sarajevo je Jovan Jovanović koji ima 109 godina, a danas su ga obišli premijer KS Elmedin Konaković i zastupnik Naše stranke u Skupštini KS Predrag Kojović, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Jovanović je u pismu koje je uputio Kojoviću izrazio želju da upozna njih dvojicu.

Još uvijek pokretan i vitalan, Jovanović je goste dočekao u svojoj sobi, nasmijan i dobro raspložen, te dotjeran. Pohvalio se svojim zdravljem, kaže da je dobro sve dok ga pamet služi. Požalio se jedino na oslabljen vid, ali ga ni to ne sprečava da u ovim poznim godinama čita i piše, da se bavi analizom književnosti. To radi uz pomoć specijalne lupe, poslije čega svoje stručne analize prenosi na papir. Trenutna mu je želja pronaći izdavača za radove koje priprema.

“Dolaskom ovdje učinili ste veliko djelo, ali će ono biti još veće ako mi pomognete da svoje radove i objavim”, rekao je Jovanović, ali i naglasio da se pažnja i poštovanje ne mogu ničim platiti, izrazivši tako zahvalnost svojim gostima na današnjoj posjeti.

Premijer Konaković i zastupnik Kojović poklonili su Jovanoviću novu „Olimpijinu“ pisaću mašinu, kako bi mogao nastaviti sa svojim istraživačkim radom, jer je mašina kojom se ranije služio dotrajala i prestala raditi.

“Našim skromnim poklonom ‘zadužili smo vas’ da nam i dalje budete zdravi i nastavite sa pisanjem svojih istraživačkih radova još dugo, dugo”, rekao mu je premijer Konaković.

Zastupnik Kojović mu je obećao da će kontaktirati nekoliko izdavača kako bi njegove radove publicirali i učinili dostupnim široj javnosti. Poklonio mu je i svoju knjigu pod nazivom „Born in USA“.

Obojica su bili fascinirani Jovanovićevom elokvencijom, memorijom i bistrinom uma. Uprkos slabom vidu, on svakodnevno čita štampu, povremeno prati televizuju, ali su mu knjige ipak najdraži prijatelji. Kao penzionisani profesor ruskog jezika, objavio je više od 220 naučno-istraživačkih radova iz oblasti književnosti.

Jovan Jovanović je korisnik Gerontološkog centra od 1996. godine. Za rad uposlenika ovog centra i njihovu njegu ima samo riječi hvale, što je više puta naglasio tokom ove posjete. Nema bližih srodnika, ali ima najbolju prijateljicu 95-godišnju Sidiku Sokolović, s kojom svakodnevno ovdje dijeli dobro i zlo.

Premijer Konaković i zastupnik Kojović iskoristili su ovu priliku za obilazak i kratki razgovor sa ostalim korisnicima Gerontološkog centra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.