Slobodna Bosna nakon 24 godine prestaje sa štampanjem

Vijesti 29. dec 201510:05 > 10:18
Almir Panjeta/Slobodna Bosna

Bh. magazin Slobodna Bosna se neće više štampati, najavio je njen glavni i odgovorni urednik Senad Avdić.

Nakon 1.000 brojeva, Slobodnu Bosnu čitatelji više neće moći kupiti na trafikama širom Bosne i Hercegovine. Umjesto papirnatog izdanja, Slobodna Bosna seli na digitalnu platformu.

Prvi broj ovog magazina objavljen je 31. oktobra 1991. U jesen te godine u prostorijama sarajevskog Doma mladih održana je promocija prvog broja.

“Ponosna je moja mati bila kad je vidjela da koliko-toliko do mene drže ljudi koje je ona gledala samo na televizijama, kada sam je upoznao sa Ivicom Puljićem, Jasminkom Šipkom, Nijazom Durakovićem, Davorinom Popovićem… Još kad je navečer na Yutelu vidjela sebe, njenoj sreći nije bilo kraja, a šećer joj bez inzulinskih intervencija došao u normalu”, piše Senad Avdić.

“Potkraj te iste godine, 1991., nakon što smo na naslovnici Slobodne Bosne objavili tekst ‘Sarajevo na četničkom nišanu’ stotine anonimnih poziva zatrpalo je moj kućni telefon a jadna moja mama morala je odgovarati na prijetnje, uvrede, psovke kako je znala i umjela. Sa prvim sedmicama rata, u aprilu 1992. godine, bahnuli su neki Jukini ili Kruškini specijalci u ranu zoru na moj kućni prag. ‘A zašto vam treba?’, pitala je mama. ‘Za razmjenu’, odgovorio je neki uniformisani šeret. ‘Nudi Karadžić Koljevića i Plavšićku za njega'”, navodi Avdić sjećajući se perioda od prije 24. godine. 

“Dok završavam ovaj broj Slobodne Bosne, posljednji u ovakvom formatu, papirnatom, starinskom, očito anahronom, muči me pitanje kako bih svojoj materi koja je godinama svake hefte obilazila po desetak trafika da provjeri kako se prodaje Slobodna Bosna, objasnio da Slobodne Bosne na trafikama više neće biti i da gleda klikove na internetu i likeove na društvenim mrežama”, stoji u tekstu glavnog i odgovornog urednika Slobodne Bosne Senada Avdića.