Brezar: Mediji u BiH su dio problema terorizma

Vijesti 30. dec 201509:00 > 09:01
N1

Potpuno gašenje lista Slobodna Bosna bi bio veliki gubitak za Bosnu i Hercegovinu, rekao je Aleksandar Brezar, novinar portala analiziraj.ba koji je gostovao u Novom danu.

Objavljen je posljednji broj Slobodne Bosne (SB) u papirnatom izdanju. Prvi bh. magazin se seli na digitalnu platformu.

Brezar smatra da je SB napravila dobar pokušaj da privuče mlađu publiku koja je “sklonija” digitalnim medijima. Međutim, ovaj potez nosi i određeni rizik….

“Pitanje je koliko će mlađa publika posvetiti vrijeme dužem članku. To je inače problem svih digitalnih medija. Tri generacije moje prodice su čitaoci Slobodne Bosne i izgubiti mediji kao što je Slobodna Bosna bio bi veliki gubitak za BiH”, rekao je on.

Komentarišući naslovnice domaćih medija, gost Novog dana je primijetio kako je naglo splasnuo interes za problem izbjeglica.

“Zanimljivo je da se u BiH ne govori o izbjeglicama, u državi koja je imala dva miliona izbjeglih”.

Brezar se dotakeo i pitanja terorizma u našoj državi ističući da on ima “problem” kako se koristi ta riječ.

“Imam problem sa korištenjem riječi terorizam. Mediji u BiH su dio problema jer unaprijed osuđuju ljude za nešto. U posljednjoj policijskoj akciji Rez uhapšeno je 11 osoba od čega je devet bilo nezaposleno. To su marginalizovane skupine i pitanje je što oni za svoje stanje pronalaze rješenje u ekstremističkim grupama. To je prije svega problem države koja mora naći način da ovakve ljude demarginalizuje”, navodi on.

Gost Novog dana kritikovao je domaće mediji i zbog odnosa prema novom Zakonu o radu, jer, kako kaže, nisu se potrudili da dovoljno informišu javnost.

“Slične scene i proteste radnika i sindikata u RS imali smo u julu i u FBiH. Govorimo o Zakonu koji će znatno reducirati prava radnika. Mediji nisu dovoljno uradili dobar posao da informišu javnost”, tvrdi Brezar koji ističe da je “apsolutna katastrofa” da građani nisu upoznati šta znači i šta donosi novi Zakon o radu.

Na kraju gostovanja govorio je i o “nezaobilaznoj” temi posljednjih sedmica u većim bh. gradovima, zagađenju vazduha.

Od ponoći, u srijedu, u Sarajevu je uvedena zabrana saobraćaja za vozila starija od 15 godina, a Brezar smatra da to “neće riješiti problem”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.