ISIS prisilio Bosanku na seksualno ropstvo prije pogubljenja

Vijesti 31. dec 201508:31 > 08:39
INTERPOL

Sedamnaestogodišnja Samra Kešinović iz Beča, a porijeklom iz Bosne i Hercegovine koja je sa Sabinom Selimović, petnaestogodišnjakinjom također iz Beča pobjegla iz kuće da bi se pridružila ISIS-u u Siriji, bila je prisiljenana seksualno ropstvo terorističkoj grupi prije nego što je pogubljena, otkrila je bivša pripadnica ove grupe.

Samra i Sabina su postale “lice sa naslovnice” ISIS-a, kada su se u aprilu 2014. godine pridružile ekstremističkoj grupi, a na njihovom sajtu su se pojavljivale naoružane Kalašnjikovima okruženim vojnicima ISIS-a, prenosi Daily Mail. 

U oktobru ove godine, Kešinović je uhvaćena nakon što je pokušala pobjeći iz uporišta ISIS-a u gradu Raqqa, nakon čega je pretučena na smrt, a razlog za bijeg, tvrdi svjedok, bio je taj što je postala zgrožena zločinima koje su militanti činili. 

Nešto prije smrti, militanti terorističke grupe takozvane Islamske države su je prisilili na seksualno ropstvo, tvrdi bivša pripadnica ove grupe, porijeklom iz Tunisa, koja je sa Kešinović i Selimović živjela u istoj kući.

Ranije ove godine, UN je otkrio da su Austijanke, bh. porijekla otišle u Siriju, ostavivši poruku roditeljima: “Ne tražite nas. Služit ćemo Allahu i umrijet ćemo za njega”.

One su preko Turske stigle do Sirije, gdje se pretpostavlja da su se udale za pripadnike terorističke skupine. Daily Mail navodi da ih je najvjerovatnije regrutovao Ebu Tejma, također bh. porijekla – mada je on te tvrdnje odmah odbacio. Uhapšen je u novembru ove godine zbog držanja konaca terorističke mreže u Beču.

Nedugo nakon dolaska u Siriju, bosanke, čiji su roditelji pobjegli od rata iz BiH, i svoje novo prebibvalište pronašli u Austriji, poslale su poruku u kojoj su istakle da “uživaju u životu i praktikuju svoju vjeru u ratom zahvaćenom dijelu svijeta”.

“Ovdje smo slobodne da praktikujemo svoju vjeru jer u Beču to nismo mogle”, stajalo je u poruci. 

Pretpostavlja se da su njih dvije dio grupe od 130 ljudi iz Beča koji ratuju na strani teroristia ISIS-a u Siriji. Danas, približno pola miliona muslimana živi u Austiji, što čini šest posto populacije, a većina ih je turskog ili bosanskog porijekla. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.