200 svjedoka će dokazivati krivnju bivšeg generala HVO-a

Vijesti 31. dec 201517:41 > 19:11
N1

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u "Kategoriji 2" za ratne zločine na području Doboja i Teslića, uz ostalo protiv bivšeg člana Predsjedništva BiH Borislava Paravca.

Time su završene tužilačke odluke u vezi svih predmeta za koje je istragu počelo tužilaštvo Haškog tribunala, a koje su proslijeđene pravosuđu BiH. Jučer je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu i protiv penzionisanog generala HVO-a Zlatana Mije Jelića.

Među optuženima je Borislav Paravac, bivši član Predsjedništva BiH, u ratu šef kriznog štaba opštine Doboj, kao i njegov pomoćnik Milan Ninković. Optužnica je podignuta i protiv bivšeg šefa policije dobojske regije, Andrije Bjeloševića koji je prošle godine svjedočio kao svejdok odbrane Miće Satnišića tvrdeći kako lokalna policija nije imala ništa sa zločinima počinjenim na području dobojske opštine, te Milan Savić, njegov pomoćnik koji je već ranije dovođen u vezu sa aktivnostima kriminalne grupe Miće u Tesliću. Optuženi se terete da su sudjelovali u napadu usmjerenom protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Tom prilikom počinjenja su brojna ubistva, nezakonita zatočenja civila u logore, zlostavljanja, pljačkanja, ali i uništavanje imovine i vjerskih objekata

Ova optužnica dolazi dan nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu i protiv Zlatana Mije Jelića, državljanina BiH i Hrvatske. Penzionisani general Hrvatskog vijeća obrane bio je dugogodišnji predsjednik NK Široki Brijeg i bivši član izvršnog odbora NS BiH. U strahu od optužnice za ratne zločine jos prije dvije godine preselio se u Zagreb.

Prema optužnici bio je zapravo zapovjednik svih jedinica HVO-a na području Mostara u vrijeme “širokog i sistematskog napada” na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti kad su počinjeni brojni zločini. Jelić je osobno odobrio odvođenje desetine Bošnjaka na prisilni rad na prvoj ratnoj liniji pri čemu je ubijeno najmanje pedeset zatočenika, dok ih je 188 teže ili lakše ranjeno, a još 40 su pripadnici HVO-a teško zlostavljali.

Najavljeno je kako će Jelićevu krivnju Tužilaštvo BiH dokazivati pozivanjem 200 svjedoka od kojih bi 20 trebalo svjedočiti uz mjere zaštite, a pripremljeno je i 1.100 materijalnih dokaza. Oba ova predmeta su iz tzv. Katergorije 2 u kojem je istraga započeta u tužilaštvu Haškog tribunala, nakon čega je predmet proslijeđen na procesuiranje Tužilaštvu BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.