Počinje sezona noćnog skijanja na Bjelašnici

Vijesti 03. jan 201613:49 > 13:51
N1

Snježne padavine koje su intenzivirane od sinoć u većem dijelu Bosne i Hercegovine najviše su obradovale ljubitelje zimskih sportova, koji su željno iščekivali dovoljne količine snijega na bh. olimpijskim planinama.

Na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici večeras počinje i noćno skijanje koje je prethodnih godina privlačilo veliki broj zaljubljenika u zimske sportove, potvrdio je Adis Mušinović, rukovodilac Službe održavanja.

“Noćno skijanje počinje od večeras i trajat će do daljnjeg. Očekujemo veliki broj posjetilaca, jer skijaši su željni dugoočekivanih padavina. Trenutno na Bjelašnici i Igmanu imamo obilne padavine. Raščišćavamo prilazne puteve i parking prostore, staze se osposobljavaju, a dio staza je već i spreman. Očekujemo da ćemo do sutra ujutro raditi u punom kapacitetu”, istakao je Mušinović.

Danas, naglašava, ima posjetitelja na planinama. 

“Iako ne pretjerano, ali ima ih. Putne komunikacije su još uvijek otežane”, napominje Mušinović i dodaje da i ove sezone, kao i prošle, očekuju veliki broj ljubitelja zimskih sportova. 

I na Jahorini je u protekloj noći snijeg počeo padati s povremenim prekidima, a od jutarnjih sati neprestano pada jakim intenzitetom. Trenutna visina sniježnog pokrivača je 30 centimetara. 

“Danas su u funkciji za skijaše i bordere šestosjed Skočine, ski lift Poljice i baby lift Poljice. Obzirom na činjenicu da je sistem za vještačko osnježavanje bio u funkciji prethodnih dana, najkvalitetnije skijanje je na stazi Skočine koja je pokrivena i vještačkim i prirodnim snijegom. U skladu sa vremenskom prognozom, očekujemo narednih dana nastavak sniježnih padavina što bi trebalo da omogući skijanje i na drugim skijaškim stazama na Jahorini”, navode iz Olimpijskog centra Jahorina. 

I na Vlašiću visina snijega iznosi 32 centimetra tako da su svi zaljubljenici u ovu “ljepoticu” već danas tamo i uživaju u zimskim sportovima. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.