Šarović: Teško da će BiH aplicirati za EU u januaru

Vijesti 04. jan 201617:30 > 18:02
N1

Iako je predsjedavajući bh. Predsjedništva Dragan Čović najavio da bi BiH kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji trebala podnijeti sredinom ovog mjeseca, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović danas je kazao da to i nije realno. Njegova prognoza je narednih pola godine.

Krajem decembra predsjedavajući predsjedništva BiH objavio je, kako je tada rekao, historijsku odluku: “Podnosimo aplikaciju za članstvo u EU u januaru”.

Za kredibilnu aplikaciju potrebno je usaglasiti mehanizam koordinacije, provoditi reformasku agendu i prilagoditi sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u dijelu koji se odnosi na pitanja trgovine sa unijom odnosno Hrvatskom.

“Neki misle da se taj dio posla može završiti u januaru. Teško će se to završiti u januaru”, kazao je Mirko Šarović, ministar vanjskih i ekonomskih odnosa BiH.

Bh delegacija putuje u Brisel sredinom januara na pregovore o pitanjima trgovine odnosno o otvaranju mogućnosti Hrvatskoj da u sklopu posebno određenih kvota svoje prehrambene proizvode bez carina izvozi u BiH, poput ostalih članica Unije. Cilj BiH je zaštiti domaće proizvođače.

“Posebno se to odnosi na meso, mlijeko i neke druge proizvode jer sada proizvođači iz EU na te proizvode plaćaju carine da li ćemo uspjeti i dalje da se održimo to je pitanje i ostaje nam da o tome pregovaramo sa predstavnicima Evropske komisije”, ističe Šarović.

Posla je mnogo a vremena sve manje. Iz Brisela stiže podrška ali i velika očekivanja.

“Sljedećih mjeseci fokus mora biti na implementaciji, implementaciji i implementaciji. To je ono što je važno. Ujedno je je i preduslov za aplikaciju koja treba doći u pravo vrijeme. Mislim da trebamo raditi zajedno. Mi smo spremni podržati vas”, rekao je Johannes Hahn, komesar za proširenje EU.

Uz pomenute, BiH očekuju i druge obaveze. A provjera urađenog uslijedit će brzo. Naime, visoka predstavnica EU Federica Mogherini i komesar za proširenje Johanes Hahn najavili su skori dolazak u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.