Sveti januar u RS: Neradni dan košta blizu 11 miliona KM

Vijesti 04. jan 201618:18 > 19:09
N1

U svijetu je uobičajeno mnogo raditi da bi se moglo normalno živjeti. U velikom broju zemalja, praznuje se isti broj dana tokom cijele godine, kao što se u bh. entitetu Republika Srpska praznuje u samo mjesec dana. Riječ je o svetom januaru, koji to ipak neće biti za sve.

Prvi, drugi, šesti, sedmi, deveti, 14. i 15. januar su samo zvanični neradni dani u Republici Srpskoj. Pored njih, praznuje se više vjerskih datuma.

Iako se raduju praznicima, i poštuju pravoslavne svece, oni koji su ostali bez posla moraju da rade.

“Mi nemaamo nikakvog drugog prihoda, nemamo penzije, plate, moramo raditi, a oni kako hoće”, kaže Dana Malić, prodavačica na banjalučkoj tržnici.

Uz produžene vikende, mnogi u januaru ne rade više od 10 dana. Za razliku od administracije, nezaposleni će makar prodajom badnjaka ne debelom minusu, pokušati ispuniti tanke novčanike.

Rekordni prihodi od direktnih i indirektnih poreza u RS, podijeljeni sa brojem dana u godini daju odgovor koliko košta jedan neradni dan, 10.958,904 KM. Skoro nevjerovatnih 11 miliona maraka, puta sedam sigurnih neradnih dana, i minus u entitetskoj kasi zbog januarskog praznovanja doseže preko 75 miliona maraka.

Da je sve po Zakonu, pa i plaćeni vjerskki praznici podsjetili su iz Minsitarstva Uprave saopštenjem.

Neki ljudi nemaju luksuz da ne rade u svetom januaru poput administracije, koju će reezultati rada ili nerada dočekati u narednom mjesecu uglavnom praznijom enetistkom kasom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.