Lovrenović: Izmjeniti zakone koji štite maloljetne zlikovce

Vijesti 05. jan 201611:06 > 11:12
Anadolija

"Želim se zahvaliti hiljadama ljudi koji su pozivima, porukama, emailovima i na Facebooku uputili saučešće i podršku mojoj porodici", rekao je Dubravko Lovrenović, očuh 14-godišnjeg Mahira Rakovca koji je prošlog mjeseca izvršio samoubistvo u Sarajevu.

Lovrenović je istakao da se radi o reakciji svih onih koji nisu izgubili ljudsko lice, a takvih ima na hiljade.

Takva reakcija je normalna i ljudska.”

Ministarstvo obrazovanja je uputilo saopćenje o inspekcijama koje su išle u školu. Lovrenović nije želio komentarisati te navode dok ne sazna tačne detalje.

Jedini odgovoran i savjestan političar na funkciji koji me nazvao za sastanak je kantonalni ministar policije Ismir Jusko, te mu moja supruga i ja izražavamo toplu ljudsku zahvalnost“, istakao je on.

Lovrenović je poručio da iz Mahirovog slučaja treba nešto naučiti.

Zapad je u tome otišao najdalje, naprimjer kada se desi avionska nesreća pristupa se temeljitoj istrazi koja traje dugo vremena kako bi se u budućnosti otklonili svi uzroci koji mogu dovesti do nesreće“, kazao je Lovrenović za N1.

Očuh stradalog dječaka je mišljenja da Vlada KS treba sazvati hitnu sjednicu s jedinom tačkom dnevnog reda o promjenama i dopunama Zakona o osnovnom i srednjom obrazovanju KS.

Treba donijeti odluku da se pristupi proceduri izmjeni i dopuni zakona, zatim uključiti Ministarstvo obrazovanja, pravde i policije koje će pripremiti prijedlog novog zakona, a istovremeno pristupiti izmjeni Krivičnog zakona po ugledu na Krivični zakon FBiH koji prepoznaje kod maloljetnika stavku koja se zove “navođenje na samoubistvo”. Nakon toga zakazati hitnu i vanrednu sjednicu Vlade KS sa tačkama o kojim bi morala raspravljati kantonalna Vlada uz konsultaciju svih mogućih struka, kao i predstavnika roditelja“, predložio je Dubravko Lovrenović.