Lovrenović: Mahir je vezan za radijator i silovan oklagijom

Vijesti 05. jan 201613:26 > 13:37
N1

U Sarajevu se prije dvadesetak dana dogodilo samoubistvo na Dobrinji kada je 14-godišnji dječak koji je pohađao Internacionalnu školu na Ilidži izvršio samoubistvo.

Istragu o cijelom slučaju pokrenulo je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, a u policiji kažu da su oni obavili svoj dio posla, te da je sada sve na Tužilaštvu KS.

Za Source.ba portal je govorio Dubravko Lovrenović, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koji je ujedno i očuh tragično nastradalog dječaka Mahira koji je počinio samoubistvo skokom sa osmog sprata zgrade u kojoj su živjeli.

Moja supruga je cijelu noć na tabletama, njeno zdravstveno stanje nije nimalo dobro. Ja cijelu noć uopće nisam spavao. Mahir je u tu za njega kobnu školu došao u septembru 2013. godine, nakon što smo se njegova majka Alisa i ja vjenčali, kupili stan i počeli zajedno da živimo. Mahir je u Tuzli završio šest razreda u istoj školi i tamo nije bilo nikakvih problema. Tamo nije bilo sinova i kćerki novopečene tranzicijske elite. To nas je uputilo na krivi trag, jer smo željeli da dijete nastavi školovanje u istoj školi“, počinje svoj razgovor za Source.ba portal Dubravko Lovrenović.

Promjene u Mahirovom ponašanju smo počeli primjećivati u njegovoj drugoj godini, negdje u jesen 2014. godine. Dobijali smo informacije da određena grupa dječaka u školi Mahiru govori razne neprimjerene riječi, da su ga izolirali, da mu upućuju razne pogrdne izreke, a jedna od njih je bila: ‘Dubravko Lovrenović je lažov’. On je potom pitao majku zašto svi u školi mrze tatu. Alisa mu je onda objašnjavala šta se nalazi u pozadini toga. Učinilo nam se da je to prihvatio onako kako je to trebalo da bude. On je bio ponosan na mene, a i ja sam bio ponosan na njega. Njegovi zlostavljači su mu zavidjeli na tome, to tek sada vidim“, kaže Lovrenović.

Naš sagovornik tvrdi da su nakon toga saznali za uvrede koje je Mahir svakodnevno tvrdio.

Počeli su stizati glasovi da njegovu majku nazivaju ku****, govorili su mu ‘karalovro’, ‘dubi’, ‘dubson’ i slično. Nismo tada znali, a to nam je kasnije rekao dječak koji je slično prošao, da ga je cijeli razred zvao ‘peder’ i ‘peško’“, ističe Lovrenović za Source.ba portal. 

Javio mi se Mahirov školski drug koji je zajedno s njim, da tako kažem, prošao školski program zlostavljanja. Bili su dobri drugovi, majka tog dječaka i Mahirova majka su se družile. One su zaključile da će djecu obavezno ispisati iz škole, jer su shvatile da nije dobra za njihovu djecu. Mahira smo ispisali u junu 2015. godine. Taj dječak je rekao mojoj Alisi o stvarima koje su prošli. Jedna od takvih je bila da su Mahira vezali za radijator, tukli ga i pri tome ga tjerali da kaže: ‘Ja sam gej, ja sam gej’. Njih dvojicu su natjerali da se ljube, a tom prilikom jedan od tih dječaka je sve snimao mobitelom. Ostale detalje zaista ne bih iznosio jer za to imam razlog“, poručuje naš sagovornik.

Dubravko Lovrenović kaže da je za šokantne detalje o Mahirovom silovanju saznao nekoliko dana nakon Mahirove dženaze.

Taj dječak je rekao mojoj Alisi da ima nešto da nam kaže, ali da to može reći samo meni. To je bilo dan poslije Mahirove dženaze, dakle kada mi je rekao da mi ima nešto reći. Otišao sam u stan kod tog dječaka i njegove majke. On je prvo natjerao majku da obuče kaput i rekao joj da izađe iz stana. Dva puta je zaključao vrata, uzeo daljinski i pojačao TV na maksimalno. Rekao sam mu da smanji TV, jer možemo tiho pričati toliko da čak kad bi njegova majka i bila tu, ne bi čula razgovor. To dijete je bilo ispunjeno užasom, strahom i stidom. Na jedan zoran način sam shvatio zbog čega nama Mahir ništa nije mogao da kaže. Kasnije smo od stručnjaka saznali sve ono šta se desi djetetu kada bude silovano u tom razdoblju. Taj dječak i moj Mahir su bili silovani i to su bili silovani oklagijom iz kuhinje. Takvo dijete gubi povjerenje u svakoga, u majku i oca, jer su ga izdali drugovi i profesori, oni koji su ga trebali zaštititi. Takvo dijete postaje zid i konačno takvo dijete gubi svaki osjećaj vrijednosti i pretvara se u ništa. Takvom djetetu preostaje još jedan jedini čin, a to je onaj stravični čin kojeg je moj Mahir učinio 14. decembra 2015. godine“, kaže Lovrenović.

Povodom smrti dječaka Mahira Rakovca oglasila se i Uprava Međunarodne osnovne škole Sarajevo.

Tokom školovanja Uprava škole je imala redovnu i uobičajenu komunikaciju sa roditeljima. Tokom njegovog školovanja u Tuzli komuniciralo se sa oba roditelja, a tokom školovanja u Sarajevu samo sa majkom stradalog Mahira. U konkretnom slučaju za vrijeme školovanja u Sarajevu upriličene su dvije takve posjete, tokom kojih, od strane majke nije prijavljen nikakav vid pritužbi, a naročito ne u vidu eventualnog zlostavljanja djeteta. Također, ističemo da niko od učesnika odgojno-obrazovnog procesa nije upozoren niti upoznat od učenika ili roditelja da je Mahir tokom trajanja školovanja imao problema koji se mogu dovesti u vezu sa njegovom tragičnom smrću. O svemu navedenom svjedoči i email prepiska škole i majke iz koje se jasno vidi da se prepiska isključivo odnosila na ocjene i uspjeh učenika“, stoji u saopćenju ove škole.

Ovo saopćenje iz škole je laž. To fantomsko saopćenje nema ni memorandum, datum, protokol, pečak i potpis. To je fantomsko saopćenje iz fantomske škole. To da niko nije znao iz škole o ovome je pogana laž. Znali su oni koji su silovali Mahira i drugog dječaka, znale su djevojčice koje su prolazile pored WC-a kada su ih silovali i koje su popratile komenatorom: ‘Uživate li momci?!’ Ne mogu da tvrdim da su to znali pojedini profesori, jer do takvih spoznaja nisam došao. O imenima za sada ne bih, ali Mahira i tog dječaka su verbalno zlostavljali i pojedini profesori“, kaže Lovrenović kao odgovor na saopćenje iz maločas spomenute škole.

Naš sagovornik je za kraj poručio sljedeće:

Mi jednostavno sada ne želimo nikakvu osvetu, želimo da se ovi zlikovci koji su silovali mog Mahira i njegovog druga izvedu pred lice pravde i da dobiju odgovarajuću kaznu. Uvjeren sam, u konačnici, da je u našoj zemlji mnogo više one fine i lijepe djece, mnogo više nego ovakvih silovatelja i zlikovaca“, kaže na kraju razgovora za Source.ba portal Dubravko Lovrenović, očuh Mahira Rakovca.

Podsjećanja radi, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu pokrenulo je istragu i saradnju s pripadnicima MUP-a KS, te ispituje sve okolnosti pod kojima je došlo do smrti 14-godišnjeg Mahira Rakovca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.