Billy Agić, supermen iz Jelaha

N1

Komičar i vlogger Billy Agić pronašao je osobu kojoj će donirati bubreg. To je Ajla Kesedžić iz Sarajeva koja ima 24 godine.

Za sebe kaže da je prije svega čovjek, a onda Billy Agić. Sve što želi od života je da kako kaže u ovoj sumornoj svakodnevnici ljudima nabaci osmjeh na lice. Pokušava da bude supermen i promjeni život ljudima na bolje. Ni njegov život nije bio lak. Izgubio je drage ljude.

“To sam izgubio i onda se sve promjenilo u meni. Shvatio sam da je život ništa, da je dunjaluk prolazan. Da je ovo velika igra, a ja nisam dobar igrač. Jer ja igram pošteno. Ako neću napraviti nešto što je dobro onda ovaj život nije ni bitan, ne samo meni nego bilo kome”, kaže Billy Agić za N1.

Nekome spasiti život oduvijek mu je bila želja. Kako – u početku nije znao. A onda se odlučio pokloniti bubreg. Nakon objave na Facebooku, javilo mu se nekoliko hiljada ljudi. Odlučio se za 24-godišnju Ajlu Kesendžić iz Sarajeva. Presudilo je što je mlada. A ima i tešku životnu priču – kao i Billy.

“Ta Ajla, ona je djevojka kojoj ništa ne treba u životu. Ona meni kaže, Billy, ne moraš ti meni dati bubreg, tebi hvala što si došao, Meni da je u životu da imam svoje dijete, a u ovom stanju u kakvom jesam, dabogda da doživim 5 godina, na dijalizama. Nekako kad sam ja vidio da ona plače, da govori da mi je dijete, da plače. Ta njena životna priča, želja, iskrenost je presudila. Ona meni kaže, ako hoćeš daj, ako nećeš daj na kredit. I bilo je automatski: Tvoj je bubreg”, kaže Agić.

I transplatacija će biti u martu. U Francuskoj ili Njemačkoj. U BiH nije moglo zbog administrativnih prepreka. Tražili su im novac oni sada nemaju. Ako bude potrebe, Billy je spreman prodati i vlastiti auto.

“Ovdje ne može, mi smo kontaktirali dosta ljudi, zvali pisali, međutim, to je samo odbijanje, jer kod nas doktori svi traže novac, nešto u džep, kod nas sve treba “podmazati” kako bi to funkcionisalo bolje”.

Ili će, kako je već i navikao snimati videe. Koje će vidjeti milioni ljudi. Vjeruje da će se neko javiti da pomogne.

I dok razgovaramo, Billyju nekoliko puta zvoni telefon. Zovu ljudi kako bi donirali novac. U gradu svi znaju da Billy skoro svakodnevno obilazi stare i nemoćne, bolesnu djecu. Sakuplja pomoć. To je jedino što ga čini sretnim kaže i najbolji dokaz da je živ.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.