Letić: Tinejdžerske bande su organizovane u vršenju terora

Vijesti 06. jan 201609:06 > 09:11
N1

Mićo Letić, stručnjak za maloljetničko prestupništvo i dugogodišnji inspektor za maloljetničku delinkvenciju MUP-a KS gostujući u Novom danu istakao je da su sve institucije na nivou kantona, ali i države zakazale u slučaju Mahira Rakovca.

“Dužni niz godina se bavim ovom problematikom, pogotovo prevencijom i mnogo toga sam napisao i učinio da se akcioni plan implementira, ali na koncu nije bilo ništa”, kazao je u uvodu.

Pojasnio je da je Vlada Kantona Sarajevo u toku 2013. godine usvojila akcioni plan koji definište sve resurse i kapacitete, kao i sam problem, te šta sve građanima treba pružiti za njihovu zaštitu.

“Roditelji tako ne bi morali razmišljati kako su njihova djeca otišla do škole, i vratila se nazad”, pojasnio je Letić.

Na pitanje zašto smo došli do ove situacije, i zašto se ništa ne radi, stručnjak za maloljetničku delikvenciju je pojasnio: “Kao građani smo uljuljkani nasiljem iz sredine. Sve je postalo organizovano, od maloljetničke delikvencije do terorizma. Formiraju se tinejdžerske bande koje vrše teror nad vršnjacima”, pojašnjava Letić.

Dodao je da previše pažnje obraćamo na statistiku, ali niko se ne bavi načinom izvršenja krivičnog djela.

“Koliko je to složeno, i koliko sile je izvršeno prilikom izvršenja nasilja, tim se niko ne bavi”, kaže Letić.

Ko se time treba baviti?

“Zakazale su sve institucije koje se trebaju baviti prevencijom, odnosno kompletan sistem. Ovakav oblik kriminaliteta je pristuan i u fizičkom smislu, ali i virtuelnom, odnosno na društvenim mrežama gdje maloljetnici svoj status na brutalan način izgrađuju među vršnjacima”, kaže Letić.

“Nedovoljno je istraživanja posvećeno ovom problemu, da nam je stepen tolerancije postao jako visok. Tolerancija na nasilje mora biti nula ili ispod nje. Pala je mrtva glava, pa je počelo sve da izlazi na vidjelo”, ističe gost N1 televizije.

“Ja se nadam da se na ovom slučaju neće primijeniti standardna policijska istraga, jer znam kako se to radi. Ovaj problem se ne rješava parcijalno, jer sve institucije se moraju uključiti. Policija, ministarstva obrazovanja, socijalne skrbi, nevladin sektor, svi moraju biti uključeni”, podcrtava Letić, dodavši da u slučaju Mahira Rakovca treba biti istražen korištenjem svi raspoloživih resursa različitih institucija.

“Tužilaštvo to mora narediti. Pedagoški zavod i slične strukture moraju ući u školu i stvoriti stvarnu sliku šta se dešava u toj školi. Imam osjećaj da je tamo začarani krug, a javnost se mora upoznati s tim i stvoriti stvarnu sliku prilika koje se tamo dešavaju”, riječi su Letića.

Na koncu, Letić kaže da je temeljnom istragom lako dokazati ko je zakazao u slučaju tragično preminulog Mahira Rakovca. Akcioni plan postoji, ali nije usvojen do kraja, niti ga resorna ministarstva poštuju.

“Toliko policijskih agencija imamo na nivou ove male države, kada bi se posvetili ovom problemu lako bismo ga riješili”, istakao je na kraju gostovanja u Novom danu Mićo Letić, stručnjak za maloljetničku delikvenciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.