Ultimativna poruka bh. političarima

Vijesti 11. nov 201408:18 > 08:21
Fena

Njemački listovi pisali su o njemačko-britanskoj inicijativi za BiH koja, kako navode, ima djelimično ultimativni karakter, javlja Radio Deutsche Welle

Preuzimanjem vlasti je takozvana velika koalcija u Njemačkoj (čine je demokršćani i socijaldemokrati) obećala da će u svijetu preuzeti više odgovornosti. To je i u Bosni i Hercegovini primljeno k znanju, ali niko nije zaista vjerovao da Njemačka ovaj put to zaista misli ozbiljno piše list taz.de i nastavlja.

“Čini se da će to ovaj put biti drugačije. Zajedničkim pismom britanskog i njemačkog ministra vanjskih poslova na adresu novoizabranih bh. političara zahtijevaju se sveobuhvatne reforme u državi i privredi. To sve, istina, nije ništa novo, jer je to Brisel već odavno zahtijevao”, piše ovaj list. 

Navodi se kako je ono što se promijenilo ton. Zahtjevi dvojice ministara vanjskih poslova u sebi imaju nešto ultimativno. 

“Uostalom, Bosni i Hercegovini se daju sveobuhvatna obećanja finansijske pomoći, ekonomske reforme trebaju pospješiti investicije. Za to u Briselu na raspolaganju stoji nekoliko instrumenata. Steinmeier i Hammond nacionalističkim strankama obećavaju čak, odlaganje zahtjeva za provođenjem presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz 2009. Strazbur je zatražio sveobuhvatne ustavne promjene. Njih prije svega žele izbjeći srpski i hrvatski nacionalisti. No oba entiteta – srpski isto kao i bošnjačko-hrvatski su polubankrot. Njima bi dobro došle finansijske injekcije iz Brisela. S druge strane, Zapad mora paziti da im Putin ne prepriječi put. Jer, Rusija je krenula u jednu kako ekonomsku, tako i političku ofanzivu na Balkanu. Pitanje je dakle, koliko će biti uspješna inicijativa iz Berlina i Londona”, piše list, a prenosi Deutsche Welle.